Zwitserland is nu eenmaal het land van absurd mooie  marathons.  Een week na de door Urs Huber gewonnen Grand Raid, stonden de hoofdrolspelers afgelopen weekend aan de start van de minstens zo mooie Nationalpark Bikemarathon in het idyllische Scuol. Profiteerde Huber vorige week van een lekke van band van Sauser, nu won de wereldkampioen wel.

Op z’n blog staan inmiddels zijn verhaal van de Grand Raid én van afgelopen weekend (site heeft soms wat server problemen). Op de Facebook-pagina van Bulls – het team van Huber – wederom een mooie serie plaatjes.  Het verhaal van Sauser gaat over de race voorin, dit verhaal uit de oude doos gaat over de belevenissen uit het achterveld. Net zo leuk om te lezen, evenals de andere ‘storyboardverhalen’ op het oude instituut marathonbiking.nl.

Marathonbiken is mooi, ‘stage-racing’ is misschien nog wel mooier. Deze week rijdt een peloton bikers door het indrukwekkende landschap van Mongolië. Mike Blewitt van Marathonmtb.com doet hier dagelijks verslag de Mongolia Bike Challenge.

Soms kom je op internet ook een wedstrijd tegen die nog niet zo bekend is. Noemde we in dit verhaal al de Bridge Cape Pioneer Trek, dit ritje in Zuid-Afrika ziet er ook uit als de moeite waard. Hier de ervaringen van Belgische deelnemers. Deelnemen aan een etappewedstrijd kan overigens ook gewoon in Nederland. Vrijdag start in Friesland de driedaagse 11steden-mtbmarathon. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Terug naar de cross-country.  Zoals te lezen is in dit Bikesight-bericht deden de Nederlanders het gisteren erg goed in de NRW-cup in het Duitse Grafschaft. Robbert de Nijs werd winnaar bij de beloftes. De Nijs is nog een van de weinige Nederlandse bikers die up-to-date én uitgebreid zijn site bijhoudt. Vanzelfsprekend staat het verhaal van Grafschaft dan ook al online. Overigens houdt Britt van den Boogert – tweede bij de vrouwen in Grafschaft – ook trouw haar website bij.

Inmiddels is het september, en komt de traditionele Europese mtb-seizoensafsluiter in Frankrijk in oktober steeds dichterbij: de Roc d’Azur.  Het zou zo maar eens kunnen dat we in de toekomst niet meer zo ver hoeven te reizen voor zo’n groot evenement. In Houffalize zijn ze van plan om volgend jaar mei iets vergelijkbaars te organiseren: de Roc des Ardennes. Dat meldt mountainbike.be.

Voor wie in oktober liever iets verder weg wil, er zijn nog plekken vrij in het startvak van de Crocodile Trophy.