GRAFSCHAFT – Winst voor Robbert de Nijs bij de beloftes, een tweede plek voor Britt van den Boogert bij de vrouwen en een derde plaats voor David Nordemann bij de nieuwelingen. En dat is nog maar een deel van podiumplekken-oogst van de Nederlandse delegatie die zondag in actie kwam bij de NRW-cup in het Duitse Grafschaft (Sauerland).

robbertdenijs
Robbert de Nijs. Foto: Feenstra Biketeam.

De Nijs (Feenstra Biketeam) was met afstand de sterkste van een veld van zestien renners. De 20-jarige mountainbiker bleef de Duitser Anselm Wulner (Merida-Schulte) bijna twee minuten voor. Alexander Glaser, uiteraard ook afkomstig uit Duitsland, werd derde.  De Nederlanders Tom Bonder (Team Vischer Holland) en Jeffrey Kruidbos (Zwiep) eindigde respectievelijk als 9e en 10e.

Van den Boogert (19)  ging zonder hoge verwachtingen van start, vanwege een week introductie van haar nieuwe opleiding (technische geneeskunde in Enschede) die ze pas net achter de rug heeft.  De Middelaarse was niet goed weg bij de start, vertelt ze.  “Ik schrok van het startschot. In het begin vielen er al gaten. Ik kwam op een derde plek te rijden, en daar was ik gezien mijn voorbereiding al tevreden mee. Maar naar mate de wedstrijd vorderde, ging het steeds beter en kon ik zelfs nog opschuiven naar de tweede plek. Dat verraste me eigenlijk wel.”

Van den Boogert gaf twee minuten toe op Stefanie Dohrn, en had op de finishlijn een minuut voorsprong op de 15 jaar oudere Maren Flender.  De renster van Cube-Nutswerk had blijkbaar nog wel een klein beetje energie gespaard.  “Omdat we toch in de buurt waren hebben we in het downhillpark van Winterberg uitgefietst.”

vandenboogertbritt
Van den Boogert in actie. Foto: Erik van den Boogert.
nordemann
Nordemann op het zware Sauerland-parcours. Foto: Erik van den Boogert

Nordemann (Licht Verzet) ging op het niet technische, maar wel erg zware parcours de strijd aan met vier renners van het Duitse Haibike team. De nummer drie van het nieuwelingen-NK hield uiteindelijk één van die renners achter zich; Robin Hofmann en Max Brandl waren hem te snel af.

De elite-wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Ben Zwiehoff van Team Bergamont. Erik Groen (Feenstra) werd 5e, Marcel Lommers (Merida-Bassa) 9e en Tom Hoekman (Zwiep) 11e.

Verdere Nederlandse podiumplekken werden nog behaald door Yuri Past (junioren) en  Sophie von Berswordt en Isabel Jonk (junior-vrouwen),

Zie voor alle uitslagen van de NRW-cup in Grafschaft dit  PDF-bestand.