WAGENINGEN – De vakantie met zijn gezin die hij er nog aan vastplakte – onder andere met safari – zit er op en inmiddels is hij weer terug in Nederland. Patrick Jansen werd op zaterdag 24 augustus in Pietermaritzburg wereldkampioen Masters 45-49. De 45-jarige Wageninger is trots op wat hij in Zuid-Afrika heeft gepresteerd. “Het is een mooi, bijzonder gevoel,” vertelt hij. “Je mag toch een jaar in die trui rijden. En voor altijd met die regenboogbandjes om je arm. Ik heb een dochter van 10 en een zoontje van 6. Zij hadden er vooraf niet zoveel vertrouwen in. ‘Dat zal je wel niet lukken, papa’, zeiden ze. Voor hun was het erg indrukwekkend dat ik het toch voor elkaar kreeg. Ze hebben hun vader wereldkampioen zien worden. Dat zullen ze hun leven niet vergeten.”

2013M4b-16
Jansen tijdens het WK op zijn carbon Giant-XTC met 26 inch wielen. “De ultieme speelfiets”, aldus de wereldkampioen. Foto: Darren Goddard / Cycho Media

Voor Jansen, directeur van Probos en bekend als parcoursbouwer van Tracks & Trails en de Bergraces, was de race en de vakantie niet de enige reden om naar Zuid-Afrika af te reizen. “Ik ben veel bezig met het uitzetten en aanleggen van mountainbikeroutes. Het park in Pietermaritzburg waar het WK werd gehouden is een paradijs. Ik was vanuit mijn werk heel erg benieuwd naar de trails daar. Toen ik vorig jaar hoorde dat het WK er gehouden werd, was de keuze zo gemaakt. Ik kies sowieso elk jaar een speciaal doel uit.”

De race verliep voor Jansen erg goed. “Mijn specialiteit is dat ik kan pieken. Vier weken voor het WK liep op het NK nog niet zo goed (Jansen werd vierde bij de masters 2, red.). Ik had te weinig kunnen trainen, te weinig kunnen rusten. Dat heb ik in de periode voor het WK gelukkig goed kunnen maken. Ik had erg goede benen.”

Het rondje – op de start en finishstrook na compleet anders dan dat van het  ‘echte’ WK – bleek ook nog eens perfect voor de stijl van Jansen, die reed op een carbon Giant 26er. “Het kan me niet technisch genoeg zijn. Wat dat betreft kwam ik goed aan mijn trekken, want sommige passages waren echt heel heftig. Bij sommige rockgardens was echt maar één lijn van krap tien centimeter goed te rijden. Erg pittig, maar gunstig voor mij. Daarnaast waren ook de klimmen ideaal. Ik hou wel van de grote plaat, klim altijd staand. Dat kon op de harde ondergrond daar perfect.”

Bij de start lag Jansen even achter de Colombiaanse kampioen, maar als snel nam hij de kop over. “Ik bouwde m’n voorsprong redelijk snel ui. Dan krijg je al snel het gevoel van: ‘ik ga hier wereldkampioen worden’. Al maakte ik ongeveer halverwege, toen ik bijna twee minuten voorsprong had, een klein foutje. Ik zat toen al tegen de kramp aan, en dat schoot er even in. Gelukkig lukte het me er doorheen te trappen. Snapte sowieso al niet waar die kramp vandaan kwam, want had voor mijn doen veel gedronken.”

2013M4b-24
Het ultieme moment. Jansen rijdt als eerste over de streep en is wereldkampioen 45-49. Foto: Darren Goddard / Cycho media

In de slotfase kwam de Zuid-Affrikaan Shan Wilson nog opzetten, maar in gevaar kwam de eerste plek van de drievoudig Nederlands masterkampioen nooit. “Ik ben eigenlijk blijven pushen tot de laatste afdaling. Die heb ik iets rustiger genomen.  Mijn ervaring is dat als je te rustig doet, je juist weer fouten gaat maken. Toen ik als eerste over de finish reed, gaf dat een heel speciaal gevoel. Erg mooi.”

MC3
Het podium. Wilson, Jansen en de nummer drie Andrew Mclean. Foto: Darren Goddard / Cycho media

Jansen voelt zich echt wereldkampioen. Maar hij kan zijn titel ook goed nuanceren. “Je bent zeker op zo’n WK voor masters natuurlijk afhankelijk van wie er de moeite neemt om te komen. Kijk: Schurter is wereldkampioen én de beste van de wereld. Ik ben wereldkampioen, maar waarschijnlijk niet de beste van de wereld. Maar aan de andere kant: ik weet wel dat ik bij een klein groepje sterke coureurs in mijn leeftijdscategorie hoor. Het was ook niet zo dat het veld zwak was. De titel betekent echt wel wat.”

Jansen deed al twee keer eerder mee aan het Master WK. Telkens eindigde hij net buiten het podium. “Maar dat waren afzonderlijk georganiseerde kampioenschappen. Omdat dit dezelfde faciliteiten had als het grote WK, was dit veel mooier om mee te maken. Rijden over die finishstraat was echt schitterend. De verhalen die ik gehoord had waren niet gelogen: het park waar de race werd gehouden was inderdaad prachtig. Ik heb genoeg inspiratie opgedaan voor mijn eigen parcoursen en met name rockgardens. De volgende garden die ik aanleg heeft waarschijnlijk ook maar een echt goede lijn.”

Uitslag WK

1. Patrick Jansen (NED) 
2. Shan Wilson (RSA)
3. Andrew Mclean (RSA)
4. Rafael Garrido (VEN)
5. Petrus Swiegers (NAM)
9. Jasper Van Vessem (NED)