PIETERMARITZBURG – Zowel Nino Schürter (elite-mannen) als Julie Bresset (elite-vrouwen) hebben zaterdag hun wereldtitel mountainbiken met succes verdedigd.  De 27-jarige Zwitser was vanaf de start af ongenaakbaar en hield de Duitser Manuel Fumic en de Spanjaard Jose Hermida achter zich. Bij de vrouwen was de race een stuk spannender. Bresset (24) rekende pas in de laatste ronde af met de Poolse Maja Wloszczowska.  Het brons was voor Esther Süss.

wkBresset450
Bresset door het dolle heen na het prolongeren van haar titel. Foto: Darren Goddard / Gameplan Media

Schurter dankte zijn succes vooral aan de ontspannen manier hoe hij de race inging. “Het was een perfecte race. Ik ben heel tevreden op het moment. Ik voelde tijdens de race niet meer druk dan voor een andere race, omdat ik wist dat ik in vorm was en het parcours me heel erg goed lag. En ik had een goed humeur, ik voelde me gewoon geweldig”, sprak de Zwitser na het winnen van zijn gouden medaille.

In de vrouwenrace bleef het veld anderhalve ronde dicht bij elkaar, waarna Bresset, Wloszczowska en de Sloveense Tanja Zakelj er vandoor gingen. Toen Zakelj viel, bleven de Française en de Poolse alleen over.  Bresset: “Ik heb telkens geprobeerd om  kop te liggen, met name in de technische passages.  In de laatste ronde nam ik de rockgarden als eerste en vanaf daar is het maar een kort stukje naar de finish. Ik was blij dat ik mijn snelheid tot de eindstreep vast kon houden.”

Dat ze haar titel zou prolongeren, had de wereldkampioene niet verwacht. “Ik hoopte op een top vijf. Het werd eerste, dat is echt fantasisch”, zei ze.

wk2013E6b-5
Het veld van de elite-vrouwen in de eerste ronde. Foto: Darren Goddard/Cycho Media
wk2013E6c-12
Nino Schurter in actie tijdens de kampioensrace. Foto: Darren Goddard/Cycho Media
wk2013E6c-19
Schurter als eerste over de finish. Foto: Darren Goddard/Cycho Media
WK2013E6MensPodium
Het podium bij de mannen. Foto: Darren Goddard/Cycho Media

Zoals bij iedere mountainbikeliefhebber in Nederland bekend: er was in Zuid-Afrika zowel bij de elite-mannen als vrouwen geen Nederlandse inbreng. Kijk voor de volledige uitslagen hier. Voor een samenvatting zie Redbull.tv.