OSS – Zijn snelpak had hij ingeruild voor een gewone fietsbroek en fietshirt. “Ik ga vandaag touren”, sprak Liwald Doornbos zaterdag in het startvak van de MCO – Meulenreek Zomer Trophy. “Want het is maar een trainingswedstrijdje.” Het bleek een knap staaltje misleiding van de concurrentie van Doornbos. De elite-renner van Cube-Nutswerk won het XC-wedstrijdje op De Witte Ruysheuvel in Oss namelijk met overmacht.

‘Appeltje-eitje dus’, zei de speaker van dienst toen Doornbos – onder mountainbikers ook wel bekend als D’n Liwald – op het hoogste treedje van het podium stond, geflankeerd door Nederlands amateurkampioen Guus Smits (tweede) en Erik van Laar (derde). “Mwah, je moet er altijd nog voor trappen”, weerlegde de 25-jarige coureur die opmerking.

liwalddoornbos
Smits, Doornbos en Van Laar op het podium in Oss. Foto: bikesight.nl

Tegenover Bikesight bleef Doornbos in zijn rol van coureur in training. “Ik ben op de fiets heen gekomen, fiets straks weer terug naar huis. Een mooi tochtje van ongeveer negentig kilometer,  ben me zo laat in het seizoen meer aan het richten op de marathon”, sprak hij. Doornbos doet in oktober mee aan de Bridge  Cape Pioneer Trek.

Het slotstuk van de  Meulenreek Trophy – in de basis een jeugdwedstrijd – was open voor alle licentie-categoriën en funklassers. Het leverde een verrassend sterk startveld op, met naast de top drie coureurs als Arne van Gils en Roel Verhoeven. Het parcours, uitgezet door nummer twee Smits, mocht er trouwens ook wezen: kort, maar zwaar en aantrekkelijk voor rijders én publiek.

De dag had echter een klote-moment. Bart Classens – vriend van de site – maakte in zijn opmars naar voren een klein stuurfoutje, viel en blesseerde bij het neerkomen zijn enkel. De marathon-specialist uit Linden (20) is nog onbekende tijd uit de roulatie. “M’n enkel is nog te dik om foto’s te maken, dus ik weet nog niet waar ik aan toe ben. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om mijn grote doel, het NK marathon voor beloften te halen”, sprak Classens.