Had Hans Becking Europees kampioen kunnen worden? Dat weet je nooit, gaf Nederlands beste marathonbiker na afloop van de titelstrijd in het Noorse Kvam zelf ook aan. Maar dat hij een grote kans op de wit-blauwe trui was misgelopen, dat was wel duidelijk. Maagproblemen kostte Becking zaterdag een mogelijke (gouden) medaille. ,,Ik ben zwaar ontgoocheld”, sipte de coureur van DMT, die negene werd en zijn teamgenoot Tiago Ferreira de titel zag pakken.

Voor Becking was het EK een groot doel. Met een zeer technisch, xc-achtige eerste helft was het parcours van 90 kilometer hem op het lijf geschreven. De het hele jaar al goed in vorm zijnde mountainbiker deed er alles aan om in topvorm aan de start te verschijnen en dat leek zijn effect te hebben.

Becking reed de eerste 45 kilometer op alle belangrijke punten op kop van een steeds kleiner wordende kopgroep. Op een korte asfaltpassage ging het echter mis. ,,Ik verloor al mijn power, mijn buik zette op”, keek hij terug. ,,Op het eerstvolgende klimmetje moest ik eraf en daarna ben ik op karakter verder gegaan. De kop wilde nog wel, maar het lichaam niet meer.”

Becking herstelde nog een beetje en won nog wel de sprint van de tweede groep. ,,Maar daar kwam ik niet voor”, baalde hij. ,,Mijn team en omgeving weet hoe hard ik hier voor heb gewerkt. Dat het dan door zo iets stoms misloopt, komt erg hard aan. Zoveel kansen krijg ik niet meer. Ik ben er doodziek van.”

Achter Ferreira pakten Samuele Porro het zilver en Petter Pruus het brons.