Gerben Mos ontwikkelt zich tot specialist in de lange, vlakke ultra mountainbikewedstrijden. De Drentse coureur van KMC was afgelopen winter de beste in de Dutch Masters of MTB, zondag won hij ook de Bartje 200. Vorig jaar schreef hij de loodzware wedstrijd in Ees ook al op zijn naam.

Zomerse omstandigheden met een temperatuur van boven de 20 graden en een harde ondergrond zorgden ervoor dat Mos ‘slechts’ 7 uur en 8 minuten nodig had voor de 200 kilometer koersen door zijn provincie De eerste schifting werd gemaakt¬†op de mountainbike route van Sleen, waar een tien man grote kopgroep ontstond.

Even leek een lekke band in de beginfase roet in het eten te gooien voor Mos. ,,Maar ik kon deze snel repareren en zat bij Sleen weer voorin”, keek de winnaar terug. ,,De kopgroep dunde langzaam uit en voor Zuidlaren reed ik weg met Anne Mark van der Vlag en merkte dat hij niet meer overnam en het lastig had. Op een single track heb ik dus versneld en had bij Gieten al een minuut voorsprong. Daarna kon ik een goed tempo blijven rijden.”

Na afloop was er nog consternatie over diskwalificatie van Van der Vlag, die verkeerd reed, een checkpoint miste en ondanks dat hij als tweede bij de finish niet in de uitslag werd opgenomen. Zo ging, ruim twaalf minuten achter Mos, de tweede plaats naar Wouter Hendriksen. Die bleef zijn vluchtmakker Micha Gankema net voor. Paul Timmer en Bram Rood complementeerden de top vijf.

Bij de vrouwen won Marianne Vlasveld, met een tijd van net iets boven de acht uur. Ze klopte Bianca van den Hoek (vier minuten achterstand) en Marjolein Dijkman (tien minuten achterstand).

Alle uitslagen van de Bartje 200 zijn hier te bekijken.