Het leek er meerdere keren op dat hij de eindzege in de Rally di Romagna op zijn (inmiddels) afgetrainde buik kon schrijven. Maar Bart Classens gaf niet op en pakte vanuit geslagen positie(s) de winst in de prachtige Italiaanse vijfdaagse.

De wedstrijd begon veelbelovend voor de coureur van ons eigen Team ThijsHendriks.nl-Bikesight met winst in de proloog, met minieme voorsprong op de Duitser Mathias Frohn. Het parcours van de Rally di Romagna was echter geen kattenpis. Lastige beklimmingen worden in de meerdaagse afgewisseld met pittige singletracks (omhoog, vlak en omlaag) en de vele regen die in de dagen vooraf waren gevallen maakten de omstandigheden alleen maar zwaarder. Classens betaalde daar in de tweede rit de tol voor. Door meerdere valpartijen verloor hij de leiderstrui met anderhalve minuut achterstand aan Frohn.

Tweestrijd
Daarna ontspon zich een spannende tweestrijd. Op dag 3 hield Frohn stand en won de Duitser na een eindsprint met Classens. In de vierde etappe, de loodzware koninginnerit (bijna 3000hm op 85km) reed Frohn bij Classens weg. Op een lange singletrack in de slotfase viel de Duitser echter stil en vond de Brabander zijn tweede adem. Classens won de etappe en heroverde de leiderstrui met twaalf seconden voorsprong.

In de korte laatste rit leek hij die weer te verspelen. Halverwege de 40 kilometer lange etappe lag Classens – die zichzelf op de startklim had opgeblazen – zelfs een minuut achter op de Duitser. Hij vocht zich op de tweede beklimming echter terug, sloot na de afdaling aan en had vervolgens aan één demarrage genoeg om solo zijn derde ritzege te boeken en daarmee de eindwinst veilig te stellen.

Sterke concurrent
,,Het is maar weer eens bewezen dat je nooit op moet geven”, zei Classens, die erg blij was met de overwinning. ,,De echt sterke Italianen ontbraken, maar Frohn is gewoon een erg sterke coureur. Heel erg mooi dat ik die kan kloppen.”

Overige Nederlanders
Bij de vrouwen werd Karen Brouwer tweede. De renster van KMC moest de eerste vier dagen haar meerdere erkennen in de Italiaanse Elisa Gastalde, maar sloot mooi af met winst in de laatste etappe. Er deden in Riolo Terme aardig wat Nederlanders mee. Zo waren er top tien klasseringen voor Gijs Derksen (zevende) en Robin Overeem (achtste) bij de dertigplussers, Martin Schutter (zevende) bij de veertigplussers en Patrick Janssen (tweede) en Mark Rongen (zesde) bij de vijftigplussers. Uw verslaggever werd achtste overall en vijfde bij de dertigplussers.

Alle resultaten van de Rally di Romagna zijn hier te bekijken.