Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze zijn leidende positie in de wereldbeker verstevigt. De Nederlander van Corendon-Circus bleef vrijdagavond in de shortrace van de manche in het Tsjechische Nove Mesto alles en iedereen voor. Vorige week was Van der Poel in Albstadt ook al de beste in de ‘warming-up’ voor de hoofdrace van zondag.

In de 20 minuten durende race op een snelle ronde van ongeveer 1,5 kilometer liet de Nederlands kampioen opnieuw zien uit wat voor hout hij gesneden is. Hij ontsnapte in de slotfase uit het voortdenderende ‘peloton’ en hield dat nèt tot het einde vol. De Fransman Maxime Marotte finishte als tweede, Henrique Avancini derde en Nino Schurter vierde.

Ook bij de vrouwen kwam winnares Chloe Woodruff solo over de meet na een knappe ontsnapping. De Amerikaanse won met acht seconden voorsprong op Annie Last en Jolanda Neff. Met een achtste plek pakte Anne Tauber nog net een plek op de eerste rij voor zondag. Anne Terpstra (twaalfde) start op de tweede rij.