De Nederlandse vrouwen zijn het wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. In de openingsmanche in Albstadt finishte zowel Anne Tauber (CST-Sandd) en Anne Terpstra (Ghost) op het podium. Achter wereldkampioene Kate Courtney werd Tauber vierde. Terpstra boekte met een vijfde plek haar beste prestatie ooit.

Tauber (vorig jaar twee keer derde in een World Cup) lag in het begin even derde, ging Jolanda Neff snel voorbij en zat de tot de op één na laatste ronde Courtney op de hielen. Ze daalde iets sneller, maar verloor bergop net iets teveel om echt dichterbij te komen.

Terpstra (nog nooit top tien) had een prima start, lag ook even derde en vond zich daarna terug in een groep die achter het hiervoor genoemde drietal streed om de vierde plek. Sina Frei loste uit dat groepje, Terpstra ging het gevecht aan met Elisabetht Brandau en de sterk opkomende Yana Belomoina.

Uiteindelijk werd het in de slotfase nog erg spannend. Tauber (die een op het oog comfortable voorsprong had) viel hard, moest haar stuur rechtzetten en even bijkomen en zag haar achtervolgers dichterbij komen. Neff (tweede) ging haar weer voorbij, net als Belomoina (derde). Ondertussen schudde Terpstra Brandau af in de strijd om de vijfde plek.

Achter de twee Nederlandse kopvrouwen deden ook Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans het goed. Von Berswordt werd 35e, klimgeit Koopmans 56e.