Hij stopt onlangs als professioneel marathonbiker. Maar zijn carrière helemaal opgeven, dat doet Robbert de Nijs niet. De Noord-Hollander gaat verder met een kleiner opgezette eenmansformatie en zal zich meer gaan richten op zijn maatschappelijke carrière. De Nijs gaat aan de slag bij kozijnenbedrijf Intal, tevens zijn hoofdsponsor.

,,Ik had niet verwacht dit voor elkaar te krijgen”, stelt De Nijs. ,, Het budget en de kalender zijn niet te vergelijken met de afgelopen jaren maar ik kan wel lekker blijven doen wat ik het allermooiste vind en daarbij iets betekenen voor de bedrijven die dat ondersteunen, met name op het gebied van marketing.”

De Nijs gaf zijn profloopbaan op nadat het hem ondanks verwoede pogingen en goede prestaties niet lukte om een plek te bemachtigen bij een professioneel team. Na meerdere jaren op professionele wijze zijn eigen boontjes te hebben gedopt, vond hij het mooi geweest. De Nijs sloot reed zijn laatste races als fulltime prof in Zuid-Afrika, en die waren geen succes.

,,Na de aankondiging dat ik ging stoppen heb ik me best even zorgen gemaakt over het welbekende zwarte gat waar veel sporters tegenaan lopen”, vertelt hij. ,, Geen diploma en ook even geen duidelijke richting waar ik heen wilde. In Zuid-Afrika heb ik de meest confronterende periode al af kunnen sluiten. Ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten, had zin om m’n mouwen op te stropen na thuiskomst. Vanuit m’n netwerk ging ik wat oriënterende gesprekken aan met verschillende bedrijven. Er kwamen diverse aanbiedingen op mijn pad, maar uiteindelijk voelde ik mij bij Intal het beste. Zij hebben mijn eenmansploeg vanaf het begin af aan ondersteund en zijn steeds verder in de rol als sponsor gegroeid. Ik kijk er enorm naar vooruit om daar als projectmanager aan de slag te gaan. Hun werkwijze als bedrijf vertoont veel gelijkenis met mijn sportieve carrière en dat gaat me zeker houvast geven. Op termijn zal er ook een studie aan te pas komen, waarmee ik ruimschoots de kans krijg mezelf verder te ontwikkelen op maatschappelijk vlak.”

Met mountainbiken zal zijn kalender anders zijn dan andere jaren, toen hij zich vooral richtte op wedstrijden van de UCI Marathonseries (en ook hoog stond in dat internationale klassement). ,, Het wordt meer nationaal en vlak over de grens georiënteerd, de marathonsport is groeiende in Nederland en West Europa en binnen een straal van 400 kilometer is er zat te doen. Dichter bij huis en minder frequent koersen moet ook wel, nu ik fulltime aan de slag ga bij Intal. Het is mooi dat ik zo werk en sport verweven worden. . Het wordt zeker in het begin behoorlijk pittig. Ik zal moeten ontdekken aan welke knoppen ik moet draaien om toch een degelijk niveau te houden. Dat het kan staat vast, maar het wordt zeker een uitdaging om daarin de juiste balans te vinden.”