Het doel was om na de zware etappe van maandag hun concurrenten Ariane Luthi en Maja Wloszczowska te schaduwen om zo energie te sparen. Aan het einde van de derde dag vergrootten Annika Langvad en Anna van der Breggen met een nieuwe etappezege toch nog. Hun voorsprong in het vrouwenklassement van de Zuid-Afrikaanse meerdaagse liep op van ruim vijf naar bijna acht minuten.

Het Nederlands/Deense duo bleef tot driekwart van de 90 kilometer lange etappe bij hun concurrenten, maar besloot toen alsnog in de aanval te gaan. Dat bleek dus de juiste keuze.

“Ik ben erg moe, maar ontzettend blij”, zei Van der Breggen na de rit. “We konden in de technische trails bij Maja en Ariane blijven en zijn op de fiets blijven zitten. Dat was niet makkelijk in deze etappe, het ging erg snel in de downhills.”

Elite-mannen
Bij de mannen wonnen Nino Schurter en Lars Forster voor de derde keer op rij. Deze keer kwamen ze met een half minuutje voorsprong binnen. Tweede werden Sergio Mantecon en Ondrej Cink, derde Manuel Fumic en Henrique Avancini. David Nordemann en Erwin Bakker hadden een sterke dag, zij eindigden op nog geen twaalf minuten achterstand als zestiende in de daguitslag.

Masters 40+
Bij de veertigplussers blijven Erik Dekker en Maarten Tjallingii het erg goed doen. Ze werden dinsdag opnieuw tweede in de daguitslag, slechts drie minuten achter Joaquim Rodrigues en José Hermida. In het algemeen klassement staan ze ook tweede, op ruim een kwartier achterstand.

Masters 50+
Bart Brentjens en Abraao Azevedo blijven domineren bij de vijftigplussers. Ze wonnen voor de derde dag op rij en staan in de algehele rangschikking ongeveer twintig minuten voor op hun naaste belagers.