Het is een einde dat je niemand gunt en laten we hopen dat hij zijn marathoncarrière toch nog op een andere manier kan afsluiten. In de tweede etappe van de Tankwa Trek, zijn laatste wedstrijd als professioneel mountainbiker, ging Robbert de Nijs vrijdag zo hard onderuit, dat hij moest opgeven. Het uitvallen van de Noord-Hollander overschaduwt voorlopig het goede rijden van de andere Nederlanders in de Zuid-Afrikaanse meerdaagse.

” Bij een off camber transfer tussen gravelpaden schoof m’n voorwiel met 35-40km/h onder me vandaan”, vertelt De Nijs. ,,Flink over het stuur gegaan, hard op m’n hoofd geland en in de hectiek overreden door wat anderen. Nog geprobeerd door te rijden, maar kracht zetten ging slecht doordat ik ook m’n knieën hard geraakt zijn. Noodgedwongen uitgestapt, de komende uren gaat blijken of ik morgen nog kan starten voor de fun al gaat dat waarschijnlijk lastig worden door de verwondingen.”

De week begon nog zo goed voor De Nijs. Waar hij aanvankelijk als solo-rijder mee zou doen, vond hij op het laatst nog een partner in Simon Schneller van Team Bulls. Hij hoopte zich op die manier nog in de kijker te rijden, en misschien zelfs zijn carrière alsnog te verlengen. Dat kan natuurlijk alsnog, maar De Nijs gaat er niet vanuit. ,,Hoewel het een onwijs mooie trip is zijn alle wedstrijden mislukt. Dat doet zeer want ik voel me super sterk en had me een ander einde van m’n profcarrière voorgesteld, ik hield het dus ook niet droog toen ik vandaag over de weg terug sukkelde naar het kamp. M’n veerkracht wordt in ieder geval flink op de proef getest.”

Toch is er ook goed nieuws uit Zuid-Afrika. Na twee dagen en twee etappezeges gaat een sterke Anne Terpstra samen met haar teamgenote Barbara Benko aan de leiding bij de elite-vrouwen. Ook Roy Beukers en Stijn Appel – reisgenoten van De Nijs – gaan als duo lekker. Ze eindigden als veertiende in de eerste etappe en elfde in de tweede etappe. Tip: de Tankwa Trek is via Facebook ‘s ochtends (vroeg) live te volgen.