Bartlomiej Wawak staat na de eerste etappe van de 4 Stages MTB Race op Lanzarote aan de leiding. De Pool won na een razendsnelle, spannende etappe de sprint van een kopgroep van liefst acht renners. Bij de vrouwen won de Sloveense Blaza Pintaric.

In de etappe van 42 kilometer en ruim 600 hoogtemeters lag vanaf het begin af aan het tempo hoog. In de eerste, vooral klimmende helft dunde het peloton snel uit en ontstonden er voorop diverse kopgroepjes. Daarin onder meer (in wisselende samenstellingen) Wawak, Ben Zwiehoff, Nadir Colledani en de Deen Jonas Lindberg.

In de snelle, lastige finale kwam alles weer bij elkaar. Wawak won na iets minder dan 1,5u koers de sprint voor Lindberg, Zwiehoff, Sergio Mantecon, Colledani, Karl Markt, Gregor Raggl en Martin Loo. Soren Nissen was op de negende plek de eerste achtervolger, op de 30ste plek (op 6 minuten achterstand) was ondergetekende de eerste Nederlander.

Bij de vrouwen was Pintaric oppermachtig. Ze kwam solo over de meet met vier minuten voorsprong op Chiara Theocci en Fabienne Schauss. De Nederlandse Tessa Kortekaas was op weg naar een goede klassering bij de Masters, maar zij verloor door een lekke band bijna een half uur.

Bij de Masters 50+ strandden Marcel Beukers en Peter Wouters op een haar na van het podium. Beukers werd vierde op twee minuten achterstand van plek drie, Wouters vijfde een half minuutje daarachter.

Morgen gaat de 4 Stages MTB Race Lanzarote verder met een etappe van ruim 60 kilometer.