Een startveld om u tegen de te zeggen en een parcours dat kan samengevat worden met het woord ‘bizar’. Het WK Marathon in het Italiaanse Auronzo was met 102km en 4200hm een strijd tussen de beste klimmers ter wereld, en de pure doordouwers. Tussen al dat geweld hielden de Nederlanders zich aardig staande. De wereldtitel was toch wel verrassend voor de Braziliaan Henrique Avancini, die na ruim vijf uur koers de sprint won van Daniel Geismayr en Hector Paez.

Als vooraf verwacht was Hans Becking de beste Nederlander: hij werd 31te op ruim een kwartier van de winnaar. De coureur van DMT beschikte over een paar goed stel benen, maar kwam simpelweg tekort tegen de echte vlieggewichten. ,,Een valpartijtje hielp ook niet echt in mijn poging nog wat op te schuiven”, zei hij na zijn race.

Daarachter boekten Tim Smeenge en Roel Verhoeven misschien wel de beste prestatie. Zij bekroonden een ijzersterke race net niet met een plek in de top vijftig. Smeenge werd 53ste, Verhoeven 56ste. Beide coureurs gaven ruim een half uur toe.

De rest van de Nederlandse selectie worstelden op de steile beklimmingen van de Dolomieten voor een plek in de top honderd. Dat lukten Gerben Mos (91e) en Stijn Appel (92e) net wel, Marc de Maar (101e) en Bart Classens (102e) net niet. Thom Bonder (materiaalpech) en Robbert de Nijs (maagproblemen) vielen uit.

Bij de vrouwen was de wereldtitel voor Annika Langvad. Er stond geen Nederlandse aan de start. Alle uitslagen zijn hier te bekijken