Kevin Panhuyzen mag zich een jaar lang Benelux-kampioen noemen. De Vlaming uit het Habitat Mountainbiketeam liet op het kampioenschap in het Belgische Kluisbergen de Nederlander Marc Bouwmeester en de Oostenrijker Karl Markt achter zich. Bij de vrouwen was de zege voor Githa Michiels. Zij bleef Fabienne Schaus (Luxemburg) en de Nederlandse klimgeit Lotte Koopmans voor.

Bouwmeester bood nog het langst tegenstand aan Panhuyzen. Hij en Bouwmeester reden in de derde ronde weg bij de rest maar een ronde later werd Panhuyzen getroffen door materiaalpech. Zijn ketting vloog eraf en daardoor was Panhuyzen op achtervolgen aangewezen. ,,Gelukkig kreeg ik het gaatje nog gedicht en kon ik in de voorlaatste ronde even wegrijden’’, aldus de winnaar.

Die zag Bouwmeester nog een keer terugkeren zijn achterwiel.  ,,Marc reed zelfs nog even weg bij mij maar in de laatste klim kwam ik er terug bij en kon ik erop en erover gaan’’, vertelde Panhuyzen.

Het was even afwachten hoe het vandaag zou gaan aangezien Panhuyzen al enkele dagen in de hoogtetent aan het slapen was. Panhuyzen: ,,Het gevoel was niet top, maar toch genoeg voor de titel en daar ben ik heel gelukkig mee.’’

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen stond er geen maat op Michiels, die onlangs nog brons pakte op het EK. Ze won met vijf minuten voorsprong.

Overige categorieën
Bij de junioren-mannen was de titel voor Niels Vandeputte, die de Tim van Dijke en Lukas Malezsewski voorbleef. Mick van Dijke en Perry Wit finishte als vierde en vijfde. Bij de junior-vrouwen won Ramona Carfora, voor Zoë Mulder en Dieke van Wilgen. Verder waren er titels voor Daan Depuydt en Lola Bakker (beiden nieuwelingen), Gody Jacobs (Masters 30+), Kurt Tempst (40+), Patrick Jansen (50+) en Jef Faes (amateurs).