Jolanda Neff is dinsdag met overmacht Europees kampioene mountainbike geworden, ruim 2 minuten voor Pauline Ferrand-Prevot (zilver) en een verrassen sterke Githa Michiels (brons). Anne Tauber werd op de zesde plaats de beste Nederlandse.

Tauber (23) zat in de eerste ronde nog in een kopgroep van zes rensters, maar verloor de aansluiting toen ze in een technische afdaling een voet aan de grond moest zetten. Vooraan lag het door Neff, Ferrand-Prevot en Dahle-Flesjaa gevoerde tempo zo hoog, dat de renst van CST-Sandd in die beginfase niet meer terug kon komen bij de kop van de koers. Tauber streed daarna met onder meer Linda Indergand, Maja Wloszczoska, Eva Lechner, Githa Michiels, Elisabeth Brandau en Kathrin Stirnemann om de overige plekken in de top tien.

Strijd om het goud
Voorin was het een mooie strijd van vrouw tegen vrouw. Neff, ook al wereldkampioene, ging vanaf begin af aan vol gas en liet Ferrand-Prevot en Dahle niet op haar wiel komen en reed op die manier langzaam bij haar concurrentes weg. Daarachter maakten de Francaise en de Noorse de strijd om het zilver kortstondig spannend, totdat Dahle haar ketting brak op een technisch klimmetje. De bronzen plek kwam daardoor ook weer in het zicht van Tauber, zeker toen ook Lechner viel en de nieuwe nummer drie Indergand lek reed.  In de spannende laatste twee ronden moest Tauber echter haar meerdere erkennen in Michiels, Wloszczoska en Brandau maar net van zich af kon houden.

Terpstra geblesseerd
Anne Terpstra, de tweede Nederlandse in Glasgow, stond vanwege een enkelblessure niet aan de start. Of ze daardoor ook de komende wereldbeker in Canada mist, is nog onduidelijk.