Hij hoort al het hele seizoen bij de wereldtop in de eliminator, maar kwam vrijdagavond niet in aanmerking voor de Europese titel. Een valpartij betekende de uitschakeling van Jeroen van Eck in Graz. Anne Terpstra redde in Oostenrijk de Nederlandse eer: zij haalde de finale, waarin ze vierde werd.

Van Eck kwalificeerde zich als vijfde, maar vloog er vervolgens in de achtste finale onverwachts uit. Hij zou de baan uit zijn gereden door een concurrent. “Ik viel door twee onmogelijke acties van een concurrent. Ik heb het nog aangevochten bij de jury, maar dat was tevergeefs”.

De titel bij de mannen ging naar Titouan Perrin Garnier, voor zijn Franse landgenoten Lorenzo Serres en Simon Rogier.

Bij de vrouwen reed kersvers Nederlands xc-kampioene Anne Terpstra ijzersterk. De renster van Ghost haalde de finale, maar moest daarin haar meerdere erkennen in Iryna Popova, Coline Clauzure en Barbora Prudkova.

Zaterdag krijgen beide mountainbikers al een kans op meer: dan is er op hetzelfde parcours een wereldbeker eliminator. Zondag zijn in Graz de EK XC voor beloftes en junioren.