De afgelopen jaren was de Bart Brentjens Challenge steevast het NK Marathon. Mountainbikers met een basis-licentie waren veroordeeld tot het rijden van de toertocht met tijdswaarneming, ‘buiten mededinging’. Daar komt tijdens de editie van dit jaar verandering in.

De race in Eijsden is op 7 oktober geen Nederlands kampioenschap (dat is een week eerder tijdens de Hondsrug Classic in Drenthe). Om ook ‘funklassers’ de mogelijkheid te geven een wedstrijd te rijden, heeft de organisatie geluisterd naar het verzoek van die groep mountainbikers. Achter de startvakken voor reguliere wedstrijd-licenties is er dit jaar ook een vak voor coureurs met een basislicentie.

De nummers 1, 2 en 3 van deze categorie zullen ook apart worden gehuldigd. Meer informatie is te vinden op de website van de Bart Brentjens Challenge.