Het is de klassieker onder de Europese meerdaagsen, steevast goed voor bijna 500 duo’s die met elkaar de strijd aangaan van de Alpen in het Oostenrijk tot in Italië. Ook dit jaar staan er weer Nederlandse teams met ambitie aan de start van de Transalp. Zondag begint de zevendaagse wedstrijd in Imst.

Nederlanders
Robbert de Nijs (Torq-Intal) en Gerben Mos (KMC-Fruit to Go) vormen deze editie een gelegenheidsduo en lijken op voorhand de meest sterke Nederlandse formatie, zeker ook gezien de ijzersterke voorbereiding van eerstgenoemde. Ze zullen echter het vuur aan de schenen gelegd worden door Mijnbad/Giant, dat met Roel Verhoeven en Thom Bonder een razendsnel team heeft samengesteld. De grootste concurrentie komt echter het buitenland, want dit jaar heeft de Transalp een bijzonder sterk deelnemersveld.

Sterk deelnemersveld
Zo zijn de bekende kanshebbers Team Bulls (Urs Huber en Simon Stiebjahn) en Centurion-Vaude (nog onduidelijk in welke teamsamenstelling, maar in ieder geval met Daniel Geismayr, Markus Kaufmann en Jochen Kass) als altijd aanwezig. Daarnaast is het Italiaanse Willier Force met meerdere teams aanwezig (onder meer met Johny Cattaneo, Tony Longo en Uwe Hogenwarther) en is ook het Buff Scott Team een gevaarlijk outsider (Fransesc Guerra en Luis Leao Pinto).

Team ThijsHendriks.nl
Een top tien-klassering is voor de vaderlandse ‘vlakke’ stoempers dus geen vanzelfsprekendheid, een top vijftien klassering ook niet. Dat is het doel van ons eigen Team ThijsHendriks.nl-Bikesight. Ondergetekende staat voor de derde keer (en vierde keer in totaal) aan de start met vaste teamgenoot Bart Classens en een verbetering van twee jaar geleden (zestiende) is het doel. Of we daarbij ook kunnen aanhaken bij de Nederlandse teams: dat zal blijken tijdens de eerste paar zware ritten.

Natuurlijk, de hoofdmoot van de Transalp is nog steeds schotter. Maar de liefhebbers van technische trails kwamen afgelopen jaren meer dan ooit aan hun trekken. Foto: Sportograf

Koninginnerit
De Transalp van 2018 heeft namelijk al een vroeg zwaartepunt, met een eerste etappe van 88 kilometer en al op dag twee de koninginnerit van ruim 100 kilometer en 3500 hoogtemeters. Daarbij gaat het ook al vroeg richting hoge oorden als Livigno en Bormio. De overige ritten kenmerken zich door veel hoogtemeters in relatief weinig kilometers. Er wacht de deelnemers een groot aantal kilometers prachtige alpentrails, maar ook een mythische col als de Gavia. Finish is, net als twee jaar terug, niet traditioneel aan het Gardameer, maar in het nabijgelegen Arco.

9thWave
Traditioneel staan er ook veel andere Nederlandse teams aan de start, dit jaar in totaal 54. Vanzelfsprekend is de Nederlandse ‘Mister Transalp’ Peter ‘Peer’ Wouters ook weer present met zijn 9thWave-formaties. Hij vormt dit jaar een team met de Ier Seamus McAvoy.

Alle info over de Transalp is hier te bekijken. Uiteraard zijn de belevenissen van Team ThijsHendriks.nl-Bikesight te volgen via via Strava, Instagram, Facebook.