Het zijn mooie tijden voor het Nederlandse mountainbiken. Tijdens de wereldbeker in Val di Sole liet ons kikkerlandje opnieuw zien stand te kunnen houden tussen de grootmachten. De échte uitschieters waren er niet, maar daarin zijn we de afgelopen periode misschien wel iets te verwend. We mogen daarom meer dan trots zijn op de derde plek van Mathieu van der Poel en de tiende en elfde plek van Anne Tauber en Anne Terpstra.

Van der Poel
Een week na zijn nationale titel op de weg liet Van der Poel nog maar eens zien wat voor uitzonderlijk talent hij is. Na zijn zege in de shortrace (vrijdag) zat een overwinning er in de World Cup er niet in. De Nederlander hield achter de om de eerste plek strijdende Nino Schurter en de verrassend sterke Gerhard Kerschbaumer knap stand.  Michiel van der Heijden moest een matige start bekopen en werd 52e.

Droomstart
Bij de vrouwen had  Anne Terpstra een droomstart. De veelvoudig Nederlands kampioene van Ghost kwam na de openingsronde zelfs als eerste door. Dat hield ze niet vol, maar desondanks sleepte ze er een knappe elfde plek uit. Voor Terpstra een van de beste resultaten uit haar carrière.

Valpartij
In tegenstelling tot Terpstra had Tauber een ‘klotestart’. De renster van CST-Sandd (vrijdag nog tweede in de shortrace) ging in de openingsronde onderuit en was veroordeeld tot een inhaalrace. Dat deed ze met verve, maar aansluiten bij de eersten zat er niet meer in; een tiende plek bleek het hoogst haalbare. Voorin ging de zege verrassend naar Maja Wloszczowska, voor Emily Batty en Jolanda Neff.

Eerste kennismaking
Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen maakte in Val di Sole haar debuut in de wereldbeker mountainbiken. De renster van Boels reed een constante race, maar kwam nooit voorin. Van der Breggen werd dertigste, en was daarmee de derde Nederlandse, voor Annemarie Worst (39e) en klimgeit Lotte Koopmans (42e).

Beloftes
Bij de U23-mannen reed David Nordemann een ijzersterke wedstrijd. De Nederlands kampioen (CST-Sandd) reeg de snelle rondetijden aan elkaar en boekte met een zesde plek het beste resultaat uit zijn carrière. De winst ging daar naar Petter Fagerhaug, voor Joshua Dubau en Vlad Dascalu. Milan Vader (Habitat) finishte als dertiende, de niet helemaal tevreden Marc Bouwmeester (Stappenbelt-Specialized) als 33e en Kyle Agterberg als 71e.

Sophie von Berswordt werd knap veertiende bij de belofte-vrouwen, op iets meer dan vier minuten achterstand van winnares Sina Frei. In dezelfde race werd Hanna van Boven 47e.

Alle uitslagen World Cup Val di Sole 2018