Hij werd een paar jaar geleden al Europees kampioen eliminator, maar nu heeft specialist Jeroen van Eck een nieuwe mijlpaal bereikt in de door hem zo geliefde sprintdisicpline. Zondag won hij in het Amerikaanse Columbus voor het eerst in zijn carrière een wereldbeker en pakte daarbij ook de leiderstrui. “Ik ben zo trots op mezelf”, liet de coureur van zijn eigen VANECK-racingteam weten.

Van Eck – tweede in eerste World Cup van dit seizoen – lag in de finale aanvankelijk tweede, maar passeerde de Duitser Simon Gegenheimer halverwege en reed onbedreigd naar de zege. Achter hem werd de Zweed Anton Olstam tweede, voor Lorenzo Serres en Gegenheimer. 

“Aan de voorbereiding lag het niet, ik was op tijd naar Amerika gekomen om te wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid”, vertelt Van Eck over de wedstrijdweek. “De hele week voelde ik mij al sterk. Een derde kwalificatie tijd was gelijk een goed eerste signaal, er konden nog wat details beter, maar toch binnen een halve seconde op de nummer één. De finales zouden toch anders worden en daar was gezien het snelle, selectieve en lastig te passeren parcours maar een strategie: Vanaf start vol gas en zorgen dat je als eerste die bocht door gaat. Alternatief? Slim zijn en op het juiste moment passeren.”

Die snelle tactiek hielp Van Eck soepel de 1/4 en halve finale door. In de finale kwam hij net twee trapslagen te kort om de leiding te pakken. “Ik bleef vervolgens rustig en wachtte mijn moment af. Dat had ik in training al lang en breed geoefend en verdomd, in de wedstrijd kreeg ik hem er ook naast! Vanaf nu alleen nog maar focus op zo effectief, hard en soepel mogelijk de jumps, hindernissen, bochten en rechte stukken over. Even later hoorde ik een crash, liet mij er niet door afleiden en reed vol gas met een flinke voorsprong over de finish.”

Van Eck is uitzinnig over zijn zege. “Wauw. Mijn eerste World Cup overwinning in mijn carrière. Voor velen die al langer vanaf de zijlijn meekijken weten hoe hard ik er voor werk.”