Als de Belgische winnaar Joris Massaer er al 5 uur en 18 minuten voor nodig heeft dan weet je: dit is een sloper, zeker aan het begin van het seizoen. De Sforz MTB Marathoncup opende afgelopen weekeinde met de loodzware Kellerwald Bikemarathon. In Gilserberg was na 127 kilometer en bijna 3000 hoogtemeters Patrick de Laat op de zevende plek de beste Nederlander.

De Laat werd tevens tweede veertigplusser en in de top tien vergezeld door zijn landgenoten Barend Derriks (negende, vierde dertigplusser) en Mike van de Wouw (tiende, eerste vijftigplusser).  Ook nummer elf Rob van Gestel (hij moest er wel meer dan zes uur voor op de fiets zitten) snoepte nog een podiumplekje mee (derde bij de veertigplussers).

Op de 86 kilometer (Kellerwald bestaat uit een ronde van ongeveer 40 kilometer) was er Nederlands succes voor Karen Brouwer. De KMC-Fruit to Go bikester had er 4 uur en 7 minuten nodig en was daarmee de allersnelste. De Duitse Bianca Reitweißner en Sarah Reiners kwamen als tweede en derde binnen. “Het liep vandaag perfect en de vorm is goed. Eind mei zijn de marathon in Willingen en de vijfdaagse etappekoers Rally di Romagna in Italië twee doelen waar ik naar toe werk”, zei Brouwer.

In het kleine vrouwenveld waren de Nederlandse vrouwen überhaupt goed aanwezig. Bij dertigplussers won Jannitta van den Brink (en werd Eline van Oirschot derde), op de veertigplussers won Bianca van den Hoek en bij de vijftigplussers Bea Winters.

Wat deze uitslagen betekenen voor de stand in de SforZ MTB Marathoncup is op korte termijn hier te bekijken.