Twee Nederlandse bronzen medailles was na de geweldige derde plek van Anne Tauber misschien ook wel teveel van het goede geweest.  Niet dat de prestatie van Mathieu van der Poel tijdens de eerste wereldbeker van het seizoen slecht was. Integendeel: met een vierde plek in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch bevestigde de coureur van Corendon-Circus nog maar eens zijn status van alleskunner. 

Slechte startpositie
Van der Poel stond vanwege zijn gebrek aan UCI punten halverwege het veld, maar hij vond al snel de aansluiting vooraan. Daarna kon hij de versnelling van Samual Gaze (verrassende winnaar) en Nino Schurter (tweede) niet beantwoorden. Later moest hij ook afhaken toen Maxime Marotte (derde) het gat naar de kopgroep dichtreed. Uiteindelijk gaf Van der Poel ruim een minuut toe op de winnaar.

Bijkomen
“Het was de bedoeling om zo snel mogelijk helemaal vooraan te geraken”, zei Van der Poel over zijn vierde plek op de website van zijn team. “Anders kom je vast te zitten achter renners op de single track-stroken en dan ben je gezien. Maar van die snelle opmars moest ik wel bekomen.”

Missie geslaagd
Toch was de Nederlander tevreden met zijn resultaat. “Mijn doel is bereikt. Voor de startpositie in de volgende wereldbekers is deze vierde plaats een opsteker. Daarom kwam ik naar hier en ik ben blij dat het is gelukt. Het enige waar ik van baal is dat ik Marotte moest laten rijden. Hij zat al even in mijn wiel en leek niet meteen veel beter, maar toen hij versnelde moest ik wel even passen. Ik heb me dan vrij snel gefocust op de vierde plaats. Uit de Wereldbekers vorig jaar heb ik geleerd dat het belangrijk is om een constant tempo te blijven rijden. Dat heb ik dan ook gedaan.”

Overige Nederlanders
Achter Van der Poel was Michiel van der Heijden op de 54e plek de tweede Nederlander. Frank Beemer kwam een plek achter hem over de streep.

Belofte-mannen
Bij de belofte-mannen leverden Milan Vader en David Nordemann een mooie strijd om de titel beste Nederlander. Nadat Vader het initiatief had genomen, leek Nordemann zijn race beter ingedeeld te hebben. De coureur van CST-Sandd passeerde zijn landgenoot van Habitat en stoomde op naar de zevende plek, maar kon dat niet volhouden. Uiteindelijk zakte hij iets terug en haalde Vader hem weer in. Uiteindelijk werd Vader elfde en Nordemann dertiende. De wedstrijd werd gewonnen door de Noor Petter Fagerhaug.

Alle uitslagen World Cup Stellenbosch 2018