Alsof het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht nog niet genoeg was: Anne Tauber is zaterdag het World Cup-seizoen begonnen met een fantastische derde plek bij de elite-vrouwen. De Nederlands kampioene van CST-Sandd American Eagle trekt daarmee de stijgende lijn van vorig seizoen – toen ze al enkele keren in de top tien eindigde – door. Tauber werd in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch alleen afgetroefd door Annika Langvad (eerste) en Pauline Ferrand-Prevot (tweede).

Na haar winst in de 200 kilometer lange schaatswedstrijd reed Tauber in de traditionele openingswedstrijd op Cyprus nog relatief wisselend. In de ritten in lijn kwam ze niet in de buurt van het podium, maar in de xc-race toonde ze met een derde plek al dat het met haar vorm op het ‘koningsnummer’ wel goed zat.

Dat bevestigde ze zaterdag. Na één ronde lag Tauber nog vijfde, maar al snel reed ze weg bij vrouwen als – om maar een paar namen te noemen – Helen Grobert (vierde), Maja Wl0szczowska (vijfde), Jolanda Neff (zesde), Catherine Pendrel (zevende), Sabine Spitz (achtste), Linda Indergand (negende) en Allessandra Keller (tiende).

Tauber, die grotendeels solo reed, gaf uiteindelijk iets meer dan een half minuutje toe op Langvad. Achter haar waren de verschillen groot: zo gaf Spitz bijvoorbeeld alweer twee minuten toe op Tauber.

Volledige uitslag World Cup Stellenbosch