De juiste mix van ervaring en jong talent: het kan ontzettend goed uitpakken. Dat bewezen Monique Zeldenrust en Hannah van Boven afgelopen weekeinde in het kleine startveld van de Algarve Bike Challenge. De Nederlands juniorenkampioene en de door de wol geverfde marathonbikester van Mijnbad-Liv/Giant wonnen in Portugal alle etappes en dus ook het eindklassement.

Na een proloog en twee lastige etappes was de voorsprong van het gelegenheidsduo bijna driekwartier op het Portugese tweetal Veronica Fernandes en Andreia Freitas.

Bij de mannen was nummer vijf het magische nummer voor Anne-Mark van der Vlag en Thom Bonder. Het duo van Newcomm.it/Klaucke en Mijnbad-Liv/Giant had niet alleen vijf als startnummer, maar eindigde ook in alle drie de ritten én het eindklassement op die positie. Uiteindelijk gaven Van der Vlag en Bonder slechts zeven minuten toe op eindwinnaars Antonio Ortiz en Julen Zubero.

Zondag waren ze zelfs dicht bij een etappezege. Van der Vlag en Bonder begonnen in de kopgroep aan de finale beginnen en ze durfden zelfs een aanval te plaatsen. “De laatste twintig kilometers zaten er geen steile klimmetjes meer in het parcours, maar wel veel vals plat. Op tien kilometer van de streep reden wij met een ander koppel weg uit de kopgroep. Helaas reden we daarna vrij snel verkeerd en kon de rest weer aansluiten.”

Pech dus en dat zat er daarmee niet op. “Ongeveer zeven kilometer voor de finish kreeg Anne-Mark een leegloper, waardoor hij met 0,5 bar door moest. Dit maakte het rijden door bochten en in afdalingen zeer lastig. Eén team reed weg en bleef vooruit. Ondanks de lekke band bleven we voor plaats twee rijden. Vlak voor de finish waren er nog veel bochten, waardoor sprinten door de lekke voorband niet mogelijk was. Ook vandaag werden we dus vijfde overall, maar het was zeker een veel betere dag dan gisteren.”