Sinds 2010 is de ATB Cross uitgegroeid tot een zeer populaire wedstrijdserie in het ‘Brabantse’, maar ook daarbuiten. In 2018 kent het van origine Belgische regelmatigheidsklassement in totaal 22 wedstrijden, waarvan 6 in Nederland. Opvallend is de entree van Nieuwkuijk, dat met de klassieke Paasbike afgelopen jaar nog onderdeel was van de Benelux Cup.

Het succes van de ATB Cross ligt in de lage kosten voor zowel deelnemers als organisatoren, de korte reisafstanden naar de wedstrijden en het laagdrempelige karakter. Je kan gewoon starten zonder ergens lid van een club of bond te worden: er is  dus geen wedstrijd licentie verplicht, maar  iedere renner is via de daginschrijving wel verzekerd .

Deelnemers rijden met een promotie/degradatie systeem in zes verschillende wedstrijdklassen, ongeacht hun leeftijd of geslacht, altijd tegen andere rijders van ongeveer hun eigen niveau.  Je kan wekelijks koersen, maar je mag ook wedstrijden missen doordat alleen de beste helft van al je wedstrijd uitslagen uit periode 1 samen de beste helft  van je wedstrijd uitslagen uit periode 2 meetellen voor het eindklassement.

Om aan een atb cross te kunnen deelnemen, moet je een startnummer (=stuurbord)  aanvragen via de website van de ATB Cross, dit kan van 1 januari tot 1 februari, daarna nog even tot de beperkte voorraad strekt. Indien je geen startnummer hebt bemachtigd  is het niet meer mogelijk om tijdens het seizoen nog aan ATB Cross wedstrijden deel te nemen. De meest noordelijke wedstrijden zijn in Nederland, Oosterhout en Nieuwkuijk. De meest zuidelijke zijn in Belgie, Grembergen en Genk. De eerste wedstrijd uit de serie, zal op zondag 8 april in Hapert worden gehouden.

Meer informatie over de serie en de inschrijving vind je op www.atbcross.com