Op 10 december 2017 zal in Scheveningen het tweede officiële UEC EK Mountainbike Beachrace georganiseerd worden. In 2016 werd dit EK voor de eerste maal ooit georganiseerd, ook in Scheveningen. De Nederlanders Jasper Ockeloen en Paulina Rooijakkers werden er de eerste Europees Kampioenen.

Na het succes van 2016 is er in 2017 een aparte categorie toegevoegd, namelijk Masters 40+. Voor competitierijders in deze categorie is dus een eigen EK titel te verdienen, zowel bij de heren als de dames. Zo worden er dus totaal, naast de Elite Dames en Heren, een viertal officiele Europees Kampioen strandrace truien, verdeeld!

Het parcours is in 2016 hetzelfde aan dat van 2017, op wat kleine aanpassingen na. Er wordt in Scheveningen gestart en na een lus zuidwaarts gaat men naar het noorden naar Katwijk. Daar wordt gekeerd, terug naar Scheveningen gereden en daarna rijdt men deze ronde nogmaals. Op deze wijze is een goede balans gevonden tussen lange stukken strand rijden en voor publiek en media een goede zichtbaarheid van de strandracers. De lengte over deze twee rondes is vierenvijftig kilometer.