De Benelux Cup in Sittard, de World Cup eliminator in Antwerpen, nog twee grote internationale wedstrijden in Duitsland (Bundesliga) en Zwitserland (Swiss Bike Cup) en diverse marathons (denk aan de podiumplek voor Bikesight-vriend Robin Overeem in Dünsberg). Afgelopen weekeinde zat ramvol qua koers, want we hebben het dan nog niet gehad over vijf (grote) regionale evenementen die door heel Nederland werden gehouden. Een overzicht van de winnaars.

Dijk en Duin 4-Uurs estafette
Georganiseerd door ‘Il Leone di Mare’ (de snelste Zeeleeuw van Nederland) is de Dijk en Duin 4-uurs estafette een belangrijk agendapunt in de regio Castricum.  In de race voor duo’s was de overwinning weggelegd voor Bas Bugel en Waarten Wijdenes. Zij klopten Paul van Eeden/Maarten Visker en Mark Schepp/Reinhard Sportel. Bij de vrouwen wonnen Dagmar Krijnen en Tamara Kruijsheer, terwijl Bram Rood (voor Bram Imming en Vincent Spierings) en Diana Lighthart de individuele race op hun naam schreven.

X-Bike Callantsoog
Een vergelijkbaar evenement is de X-Bike Callantsoog. Daar werd dit weekeinde vijf uren gekoerst op een mooi parcours. Het leverde een overwinning op voor Ramses Bekkenk, die Jody Tesselaar en Michael Emmerik voorbleef. Knap van de coureur van KMC-Fruit to Go: hij was ook vijf minuten sneller dan het rapste duo, Roy Beukers en Marcel Snippe. Bij de solo-vrouwen won Marianne Vlasveld, het sterkste (enige) vrouwenteam was Renate van Doorn en Rosa van Doorn.

Streetrace Franeker
In het Friese Franeker werd de tiende (!) en laatste manche van de Streetracecompetitie Noord-Oost verreden. Marathonbiker Robbert de Nijs werkte daar nog wat aan zijn snelheid en explosiviteit voor het NK en dat was voor hem voldoende om de race met overmacht op zijn naam te schrijven. Na een mooi gevecht eindigde Hielke Heijs als tweede, voor Bart Barkhuis. Barkhuis (KMC-Fruit to Go) was al zeker van de eindwinst in het klassement van de competitie.

Open Drents Kampioenschap ATB
Drenthe is een van dé mountainbike-provincies van Nederland, en misschien wel daarom heeft het Open Drents Kampioenschap nog steeds de mooie, traditionele toevoeging ATB. In Exloo werd een mooie, echte mountainbikestrijd geleverd tussen een paar sterke mtb’ers. Tim Smeenge toonde zich daarvan de beste, voor Anne Mark van der Vlag en Micha Gankema. Bij de vrouwen klopte Linja de Jonge Diana Boeser en Marloes Hoogeveen.

Gulbergen24
Een van de populairste Nederlandse 24-uursraces is de Gulbergen24 in Nuenen. Op een vernieuwd parcours met uiteraard de loodzware klim naar het ‘Dak van Brabant’ streden honderden mountainbikers om de prijzen in diverse categorieën. Helaas hebben we de uitslagen van dit evenement nog niet kunnen vinden, maar ze zullen vast snel verschijnen op www.gulbergen24.nl