“De Veldslag om Norg vond plaats tussen enerzijds een hoop Drentse troepen op mountainbikes en anderzijds burgers en opstandelingen elders uit het land, ook op mountainbikes. Het was van belang dat een van de bikers uit Drenthe de macht zou krijgen om Norg.” Was getekend: Marc de Maar, die nog maar eens aangaf dat er tijdens wedstrijden meer op het spel staat dan een beker en prijzengeld.

De 100 kilometer rondom Norg ging zaterdag uiteindelijk naar een in een uitstekende vorm verkerende ‘Hollander’: Robbert de Nijs, die na een koers met een gemiddelde van boven de dertig kilometer een kopgroep van vijf renners te slim afwas. Met De Maar en Gerben Mos eindigden er wel twee Drentse coureurs op het podium. Overige coureurs in de kopgroep: Thom Bonder, Tim Smeenge en Jasper Ockeloen, inderdaad, een mooie greep uit Nederlands beste marathonbikers.

Hoe de koers verder verliep lees je in onderstaand verslag van De Maar (Ghost). Ook De Nijs schreef op zijn site weer een uitgebreid report. Uitslagen van de Veldslag om Norg zijn hier te bekijken. Oja, ook nog een videoverslag zien?

Een veldslag is een geregeld militair treffen tussen vijandelijke landlegers die met elkaar slaags geraken. Omdat het vaak over open vlaktes gaat waar de slag plaatsvindt, worden deze slagen veldslagen genoemd. Het terrein waarop de strijd doorgaat noemt men slagveld. Jaja zo leer je nog eens wat. (bron wiki)

Vandaag twee september vond de Veldslag om Norg plaats. De slag vond plaats tussen enerzijds een hoop Drentse troepen op mountainbikes en anderzijds burgers en opstandelingen elders uit het land, ook op mountainbikes. Het was van belang dat een van de bikers, Thom Bonder, Gerben Mos of ik (ondertekende) de macht zou krijgen over Norg.

Rond half 10 vertrokken zo’n 1500 mountainbikers de velden in rondom Norg. Onderweg werden er vuile mentale spelletjes gespeeld, werd er onder een helm gespeeld en met versnellingen gesmeten. Uiteindelijk, net op het moment dat de Drentse troepen het heft in handen leken te hebben werden ze in een handomdraai een loer gedraaid door een Hollander. Bij het naderen van Norg leek het legertje Drenten de overmacht te hebben maar de indringer Robbert de Nijs – mountainbiker koos gelijk de aanval. Gerben Mos Thom Bonder en ik zetten gelijk de achtervolging in maar toen we dichtbij kwamen sloegen we in paniek. Voor die tijd was het al een bijzondere gewelddadige strijd geweest waarbij onder de 1500 strijders vele slachtoffers te betreuren waren (o.a. Tim Smeenge Erik Dekker Jasper Ockeloen Martijn Keizer) Zo gebeurde het dat de slag om Norg in het voordeel van de indringers werd beslecht…

Een van de weinige overlevenden die liever hier niet met zijn naam wil worden genoemd liet na afloop optekenen dat hij er van overtuigd was dat hij en zijn kameraden stand hadden kunnen houden als iedereen bij elkaar was gebleven.

Norg zal minimaal nog minstens een jaar worden bezet door Noord Hollander Robbert de Nijs.