Begonnen als de bijna een week lange Trans Schwarzwald, dit jaar getransformeerd tot de vierdaagse Rothaus Bike Giro. In deze snelle meerdaagse (UCI.S2) haalden in de week van 13 augustus drie Nederlanders de top twintig en daarmee UCI-punten: Thijs van Amerongen (zesde), Twan van den Brand (tiende) en Robbert de Nijs (zeventiende).

Vanwege de UCI-status was er een bijzonder breed startveld in Zuid-Duitsland. Daarvan was Simon Stiebjahn van Team Bulls de beste. Hij hield Moritz Milatz en Markus Bauer nipt achter zich. Van Amerongen gaf na in totaal acht uur koers slechts zeven minuten toe op de winnaar. Een verslag van De Nijs (die in vier dagen 26 minuten verloor) is hier te lezen. In dezelfde race werd Remco Smits 36e en Sam de Nijs 36e. Thom Bonder kampte met pech en werd daardoor als 53e geklasseerd.

Bij de elite-vrouwen stapte Hielke Elferink vanwege vermoeidheidsproblemen af. Bij de sportklasse-vrouwen finishte Michelle Zacht (9thWave) als derde.

Alle uitslagen Rothaus Bike Giro