Een smalle Nederlandse selectie reist begin september af naar het Australische Cairns voor het WK Mountainbike. Bondscoach Gerben de Knegt heeft in totaal zeven renners geselecteerd.

Het gaat daarbij om Michiel van der Heijden (elite-mannen), Anne Terpstra (elite-vrouwen), Marc Bouwmeester, David Nordemann en Milan Vader (belofte-mannen), Anne Tauber (belofte-vrouwen) en Mick van Dijke (junioren).

“Voor Michiel is dit parcours op zijn lijf geschreven,” zegt bondscoach Gerben de Knegt op de site van de KNWU. “Maar ook bij de vrouwen hebben we een renster die in de top 10 kan mee doen. Anne Terpstra werd eerder nog zevende op het EK bij de Elite vrouwen. En zij heeft altijd bewezen te kunnen pieken op kampioenschapen.”

Met Mathieu van der Poel en Hans Becking ontbreken er twee renners die dit seizoen beter presteren dan Van der Heijden. Voor beiden past het WK niet in het programma; zo geniet Becking van dan van een rustperiode na de wereldbeker in Val di Sole. Op dit moment is hij bezig aan een Colombiaanse meerdaagse, die hij verkoos boven deelname aan het EK.

Met het brons van het Europese Kampioenschap op zak is Anne Tauber medaille-kandidaat bij de belofte-vrouwen. De Knegt: “Anne rijdt het hele seizoen op een hoog niveau, en ik heb ook voor het WK vertrouwen dat zij dit niveau doorzet.” Bij de belofte-mannen neemt De Knegt dezelfde drie renners mee als tijdens het EK.  Zij krijgen hier de kans om ervaring op te doen en zichzelf te bewijzen tussen een sterk veld”.

Als enige junior gaat Mick van Dijke mee naar Cairns. “Mick is een talentvolle jongen met heel veel ambitie en kan op het WK veel leren voor de toekomst”, zegt De Knegt. “Hij heeft laten zien internationaal met de top mee te kunnen.”