Wat goed is komt snel. Wat beter is, komt misschien wel gestaag. David Nordemann bekroonde zondag zijn mooie opmars in de nationale mountainbiketop met zijn eerste Nederlandse titel. De coureur van CST-Sandd klopte bij de belofte-mannen zijn grootste concurrent Marc Bouwmeester.

“Ik heb al vaker op het podium gestaan bij op een NK, maar nu kampioen zijn voelt heel erg goed”, sprak Nordemann op het finish-terrein in Landgraaf. “Al kan ik het nog steeds niet echt geloven. Dat duurt nog wel effe.”

De 20-jarige Nordemann, getraind door Reza Hormes-Ravenstijn en Mandy Beumer, maakt de laatste jaren een zeer mooie ontwikkeling door. De mountainbiker van het Nijmeegse Licht Verzet verdiende daarmee afgelopen winter en plek bij het team van Bart Brentjens. Daardoor kan hij dit jaar een internationaal programma rijden. In de World Cups zit het hem nog niet mee, maar zijn rondetijden daar laten zien dat hij niet ver verwijderd is van de sterkste mannen in zijn categorie.

“Dit is weer een mooie stap in mijn carrière”, ging Nordemann verder. “Ik kijk er naar uit om in het rood-wit-blauw te gaan rijden. Ik voel me thuis in het nieuwe team. Krijg een goede ondersteuning, en vind het mooi om in zo’n grote ploeg te kunnen rijden.”

Door zijn resultaten en het feit dat Milan Vader bij de elite-mannen meedeed was Nordemann de grote favoriet: hij hoefde eigenlijk alleen bang te zijn voor Marc Bouwmeester. “Het was lastig dat ik de grootste kanshebber was. Maar dat is nu eenmaal zo, daar moet je mee omgaan. Er staat wel iets meer druk op, maar aan de andere kant weet je ook dat je kan winnen. Dat is weer goed voor je vertrouwen.”

Het NK draaide inderdaad uit op een tweestrijd tussen Bouwmeester en Nordemann. “Ik kreeg hem de hele tijd niet los. Maar in de laatste ronde riep Marc ineens: ‘ik heb kramp’. Ik dacht: waarom zeg je dat nou? Toen liet hij zich terugzakken en kon ik wegrijden. Ik geloofde toen nog niet dat ik kon winnen. Ik ben vol gas tot de finish gereden.”

Uitslag NK Mountainbike 2017 Landgraaf Belofte-mannen
1. David Nordemann
2. Marc Bouwmeester
3. Sam de Nijs
4. Perry van den Bos
5. Max van Hoorne
6. Stijn Appel
7. Bart Pennings
8. Randy de Beus
9. Tim Smeenge
10. Per Wiggers
11. Teus Ruijter
12. Vincent Kip
13. Lars van Uum
14. Micha Gankema
15. Mart Muskens
16. Martin Mijnten
17. Maikel Kleiboer
18. Simon Coopmans
19. Tjardo Withag