Het prachtige rood-wit-blauw. Wie wil er nou niet in rijden? Komend weekeinde worden tijdens de Nederlandse kampioenschappen mountainbike in Landgraaf weer gestreden om het felbegeerde tricot. We blikken vooruit in de verschillende categorieën en disciplines. Eén ding is zeker: het lastige klimrondje op de Wilhelminaberg gaat mooie wedstrijden opleveren!

Elite/belofte-vrouwen (zondag 11.30 uur)

Omdat er een prachtig startveld staat van meer dan dertig coureurs en het waarschijnlijk gaat uitdraaien op een prachtig titanenduel beginnen we met de vrouwen. Wordt het Anne of Anne? Of toch Annemarie? Anne Terpstra stond de afgelopen jaren op eenzame hoogte en werd vier keer op rij Nederlands kampioene. Dat ze haar titel opnieuw kan prolongeren is deze keer allerminst zeker. Terpstra is in de wereldbeker voorbij gestoken door de sterk klimmende Anne Tauber. Beiden zijn bezig aan een goed seizoen, en in de laatste wereldbeker gaven ze elkaar maar weinig toe. En dan is er nog Annemarie Worst, wereldkampioene veldrijden bij de beloftes. Waar er twee vechten om een been, gaat de derde…?

Podiumkandidaten
*** Anne Terpstra, Anne Tauber
** Annemarie Worst
* Denise Betsema, Sophie von Berswordt, Kiki van Asselt, Lotte Koopmans

Complete startlijst

Elite-mannen (zondag 13.15 uur)

Geen Mathieu van der Poel. Maakt dat regerend kampioen Hans Becking meteen dé topfavoriet? Wie die vraag een maand geleden had gesteld, had meteen ja geantwoord. Maar hoewel Becking bezig is aan misschien wel het beste seizoen van zijn carrière, verkeerde hij in de laatste wereldbeker in Lenzerheide niet in zijn beste vorm. En wie liet daar zien zijn topconditie weer langzaam terug te hebben? Juist, Michiel van der Heijden. De coureur van Scott-Odlo had het na een ijzersterke Cape Epic een lange tijd moeilijk, maar is op de weg terug en kan op een NK altijd wat extra’s. Het kan een mooie tweestrijd worden. Of een duel met drie, vier of misschien wel meer man. Want wat kan Milan Vader in zijn eerste NK bij de elite? 

Podiumkandidaten
*** Hans Becking, Michiel van der Heijden
** Milan Vader
* Erik Groen, Jeroen Boelen, Frank Beemer

Complete startlijst

Belofte-mannen (zondag 13.17 uur)

Nu Milan Vader bij de elite-mannen rijdt, ligt de weg voor een Nederlandse titel open te liggen voor Marc Bouwmeester én David Nordemann. De eerste is duidelijk in het seizoen gegroeid en liet onlangs met een knappe solozege in Apeldoorn nog zien zijn mannetje te staan tussen de elites. Nordemann, die vooral een internationaal seizoen rijdt, werd afgelopen weekeinde in Lenzerheide nog 18e in de wereldbeker. Of kan Sam de Nijs nog voor een verrassing zorgen?

Podiumkandidaten
*** Marc Bouwmeester, David Nordemann
** Sam de Nijs
* Bart Pennings, Perry van den Bos, Max van Hoorne

Complete startlijst

XCE Elite-mannen (vrijdag 18.00 uur)

Een mooie mix van coureurs uit diverse categorieën (zou het zo niet elke wedstrijd moeten zijn?) bij het NK Eliminator. Geen supergroot startveld, maar wel met een paar mooie namen. Zeg je in Nederland XCE, dan zeg je Jeroen van Eck. De voormalig Europees kampioen en pure specialist zal er alles aan gelegen zijn om zijn vorig jaar verloren Nederlandse titel terug te pakken. Wie zijn zijn grootste concurrenten? Dat is lastig te zeggen. Zou regerend kampioen Daniël Prijkel opnieuw tot een kunststukje in staat zijn? En wat kunnen outsiders als Erik Groen, Jeroen Boelen en  onze eigen Randy de Beus van Team ThijsHendriks.nl-Bikesight?

Podiumkandidaten
*** Jeroen van Eck
** Erik Groen, Daniël Prijkel
* Jeroen Boelen, Randy de Beus, Gosse van der Meer

Complete startlijst

XCE Elite-vrouwen (vrijdag 18.00 uur)

Anne Terpstra bewees in het verleden ook goed op de sprint-discipline uit de voeten te kunnen en dat maakt haar meteen een van de favorieten voor de Nederlandse titel. In het kleine startveld bij de vrouwen zijn er echter meerdere kanshebbers, zoals Lizzy Witlox (winnaar World Cup in Waregem) en Didi de Vries.

Podiumkandidaten
*** Anne Terpstra
** Lizzy Witlox
* Didi de Vries, Kiki van Asselt

Complete startlijst

Amateur-categorieën

In de amateur-categorieën beperken we ons tot het geven van sterren, de jeugd-categorieën slaan we (bewust) over.

Podium-kandidaten amateurs (zaterdag 11.00 uur)
*** Edwin Geerdink, Micki van Empel
** Yannick Runhart
* Hielke Heijs, Paul Timmer

Complete startlijst

Podium-kandidaten Masters 30+ (zaterdag 15.45 uur)
*** Lennart van Houwelingen
** Christian de Graaff
* Bas de Bruin, Maarten Janssen, Niels Boon

Complete startlijst

Podium-kandidaten Masters 40+ (zaterdag 12.30 uur)
*** Maikel Govaarts
** Micha de Vries, Erik Dekker
* Arno Gouweleeuw, Rick van den Hanenberg, Maarten Nijland

Complete startlijst

Podium-kandidaten Masters 50+ (zaterdag 12.32 uur)
*** Gert Stappenbelt
** Jos Bogaerts, Benny Gankema
* Riny Pleij, Dienand Broekhuis, Jan Grootkarzyn

Complete startlijst

Starlijsten jeugd-categorieën

Junioren (zondag 10.00 uur)
Junior-vrouwen (zondag 11.32 uur)
Nieuwelingen (zaterdag 14.00 uur)
Nieuweling-meisjes (zondag 11.33 uur)