Hij had de benen voor een finaleplek, maar moest het eindelijk doen met de vijfde plek. Een stuurfout kostte Jeroen van Eck afgelopen weekeinde een mogelijke zege in de World Cup Eliminator tijdens de City Mountainbike in het Belgische Waregem. Die ging uiteindelijk naar de Duitser Simon Gegenheimer.

Van Eck, die met een tweede positie in de short race op zaterdagavond liet zien in goeden te zijn, kwalificeerde zich als achtste en overleefde achter Gegenheimer zonder problemen de kwartfinale. Zijn halve finale begon hij niet goed. In een poging op te schuiven van de derde plek naar de tweede plek dook hij vol overtuiging in een gaatje. Dat liep niet goed af: zijn achterwiel slipte weg en hij stond achterstevoren op het parcours. Van Eck won vervolgens wel de kleine finale met overmacht. Daarin bleef hij Nederlands kampioen Daniël Prijkel voor.

“Ik doe mee om de prijzen”, zei Van Eck na afloop. “Maar ik kwam voor meer. Ik mezelf de druk opgelegd voor de winst te gaan, maar door mijn eigen toedoen heb  ik die kans laten lopen. Jammer, maar ik zie er ook de leerpunten van in. Het zet me in ieder geval op scherp voor het NK en EK en ik heb de bevestiging gekregen dat ik op de goede weg ben.”

Achter Gegenheimer werd de Fransman Ttouan Perrin-Garnier tweede, en Dominik Prukek (Tsjechië) derde. De Spanjaard Alberto Mingorance is dankzij een vierde plek de nieuwe leider in de wereldbekerstand.

Wereldbekerzege Witlox
In een klein veld veld van zes vrouwen boekte Lizzy Witlox een daarom niet minder knappe overwinning. De Brabantse won voor Didi de Vries haar heat in bleef in de finale knap de Noorse Ingrid Boe Jacobsen voor. De Vries werd daarachter derde.

Uitslagen Wereldbeker Eliminator Waregem