Hij was een van de initiatiefnemers van MTB Team Grinta-Bestrating.nl, maar reed tot nu toe zelf nog steeds niet in een shirtje van de Drentse formatie. Nu is duidelijk waarom: Marc de Maar vervolgt zijn mountainbike-carrière als professioneel coureur van het Duitse merk Ghost.

“Dit was een kans die ik niet kon laten liggen, precies waar ik naar op zoek was”, vertelt de voormalig wegprof, die afgelopen winter koos om verder te gaan als marathonbiker. “Het was heel lastig om Team Grinta te verlaten, ook omdat ik er zelf best wel wat voor gedaan heb. Ik ben tegen iedereen van de ploeg echter open geweest en daarom zijn we gelukkig op een goede manier uit elkaar gegaan.”

Professional
Grinta-Bestrating.nl is een van betere amateurploegen van Nederland, maar bij Ghost kan De Maar verder als professional. “Ze waren op zoek naar uithangbord, die op de mountainbike maar ook op de weg goed uit de voeten kan. Voor mij is het een mooie nieuwe stap in mijn carrière. De bedoeling is dat ik de komende periode ook andere dingen voor Ghost ga doen, in de marketing. Dat is ook iets wat ik graag wil als ik straks een keer minder ga fietsen.”

Wereldkampioenschap
De Maar rijdt komende zondag niet meteen de minste wedstrijd op zijn nieuwe Ghost Lector: het WK Marathon in het Duitse Singen. De Drentse wereldreiziger (ook Spanje en Curacao mag hij ‘thuis’ noemen) heeft goede ervaringen met het parcours. In 2015 werd hij er achttiende op het EK, voor De Maar een teken dat hij zich ook op de mountainbike kan meten met de wereldtop. Of hij zich tijdens het WK kan mengen in de strijd om de top tien, dat is nog maar de vraag.

Pieken en dalen
“Het gaat een beetje met pieken en dalen dit seizoen”, vertelt De Maar. “Ik ben lang uit de running geweest met problemen met mijn gebit, en afgelopen week heb ik een paar dagen flinke koorts gehad. Ik hoop dat ik goed hersteld ben. Ik ga het beste eruit halen. Het is een zwaar rondje. Mountainbikers hoor ik vaak zeggen dat het een wegparcours is, maar dan hebben ze denk ik nooit op de weg gereden. Dit ziet er op het hoogteprofiel niet heftig uit, maar ik denk niet dat er grote groepen samen over de finish gaan komen.”

“Het gaat een beetje met pieken en dalen dit seizoen”

Marathonbiker
Los van de fysieke tegenslag bevalt De Maar zijn nieuwe leventje als marathonbiker uitstekend. Hoewel hij al jarenlange ervaringen heeft als wegprof en hij al mooie resultaten neerzette in bijvoorbeeld de Lanzarote MTB Stage Race (achtste), geeft hij toe dat hij nog veel moet leren. “Ik moet er aan wennen dat je als mountainbiker veel meer zelf je zaken op orde moet hebben. In de UCI Marathonseries stond ik met een veel te oude band aan de start. Dat is gewoon een ontzettend stomme fout. Bij mountainbiken moet je veel meer zelf met je materiaal bezig zijn, maar dat zal nu ik bij Ghost zit geen probleem meer zijn.”

Maar ook conditioneel en tactisch gaat de wereld open voor De Maar. “Tijdens een marathon is het echt een uitdaging om je krachten goed te verdelen. Je moet onderweg vaak afwegen of je een gaatje dichtrijdt of dat je juist wacht. Vaak ben ik dan nog te enthousiast. Ik train nu ook heel anders dan toen ik wegprof was. Toen leefde ik van wedstrijd van wedstrijd, nu maak ik mijn trainingen veel zwaarder.”