Opnieuw een geweldige prestatie van Michiel van der Heijden. De Brabander won zondag samen met zijn partner Andri Frischknecht de slotrit van de Cape Epic. Het was hun tweede etappezege in hun eerste deelname aan de Zuid-Afrikaanse meerdaagse. Het tweetal van Scott-SRAM had daarbij een belangrijke bijdrage aan de eindzege van hun teamgenoten Nino Schurter en Matthias Stirnemann, wiens leidende positie in het klassement niet meer in gevaar kwam. 

In de snelle slotrit (85km/1350hm) ontstond een kopgroep van zeven teams. Het tempo in die groep werd door onder meer Centurion-Vaude (strijdend voor een podiumplek in het eindklassement) erg hoog gehouden, maar hoe meer de finishlijn dichterbij kwam nam Scott-Sram het initiatief. Op de laatste paar beklimmingen gooide Schurter nog maar eens de knuppel in het hoenderhok, waardoor er nog maar drie teams overbleven. Van der Heijden oogde bijzonder sterk en zat er met Frischknecht bij, en ook Damiano Ferraro en Fabian Rabensteiner (die geen rol meer speelden en het klassement en alles op de laatste rit hadden gezet) konden volgen.

Perfect teamwork
Op de laatste korte strook bergop – nota bene een speciaal aangelegde brug – lieten Schurter en Stirnemann slim een gat vallen. Van der Heijden en Frischknecht demarreerden en kwam zo met een kleine voorsprong op Ferraro en Rabensteiner solo over de meet.

“Dit betekent heel veel voor me”, zei Van der Heijden. “De Cape Epic moet je als mountainbiker een keer hebben gereden. Dat we meteen twee etappes hebben kunnen winnen en als team het eindklassement hebben gepakt dat hadden we aan het begin van de week nooit durven dromen.”

“Dit betekent heel veel voor me”

Lovende woorden
Van der Heijden en Frischknecht kregen na afloop een mooie veer in de broek van Schurter. “Zonder het sterkste back-up team van deze Cape Epic hadden we het nooit gered. Die jonge gasten hebben het fantastisch gedaan.”

“Die jonge gasten hebben het fantastisch gedaan”

Eindklassement
Schurter en Stirnemann wonnen het eindklassement uiteindelijk met een voorsprong van meer dan acht minuten op Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy, die in de laatste etappe nog een paar minuten verloren en als vijfde binnenkwamen. Daniel Geismayr en Nicola Rohrbach (Centurion-Vaude) slaagden in het opzet en duwden Max Knox en Leonardo Paez van het podium af. Achter Manuel Fumic en Henrique Avancini (die lang in het geel reden) werden Van der Heijden en Frischknecht als zesde. Daarachter haalden ook Philip Buys en Matthys Beukes (eerste Afrikanen) en marathonteams Alban Lakata en Kristian Hynek, Markus Kauffman en Jochen Käss en Frans Claeys en Sebastien Carabin de top tien.

Masters
Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd) lukte het niet om hun titel bij de Masters te verdedigen. In de laatste rit greep het ijzersterke Tour de France-duo George Hincapie en Cadel Evans de macht. Brentjens kwam op zeven minuten achterstand als tweede binnen en dat was nét niet genoeg om de tweede te worden. Ibon Zugasti en Tomi Misser kwam een minuut later als derde binnen. D Spanjaarden die vrijwel de hele week aan de leiding reden hielden daardoor net genoeg over voor de tweede plek in het klassement.

[su_button url=”https://www.cape-epic.com/riders/the-2017-race/results” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Cape Epic 2017 [/su_button]