Het marathonseizoen van specialiste Karen Brouwer start komende zondag in de Andalucia Bike Race. De renster van KMC-Fruit to Go neemt het in de zesdaagse Spaanse wedstrijd op tegen voornamelijk Spaanse concurrentes. De topfavoriete komt echter uit Engeland: Sally Bigham. 

Sterk mannenveld
De Andalucia Bike Race is dit jaar voor het eerst geen wedstrijd voor duo’s meer. Dat heeft niet voor een groot Nederlands contingent gezorgd. Roel Verhoeven (Mijnbad/Giant) is de een van de twee Nederlandse coureurs bij de elite-mannen. Dat de (nep)Brabander in de tijdens carnaval verreden wedstrijd startnummer 48 heeft gekregen, zegt veel over de sterkte van het deelnemersveld bij de mannen.

Onder de 47 coureurs die hoger op de UCI-ranking staan dan Verhoeven ook Gerben Mos, teamgenoot van Brouwer bij KMC. Verder staan onder meer Tiago Ferreira, Alban Lakata, José Hermida, Aleksei Medvedev, Jiri Novak en Bart de Vocht aan de start. Ook oud-wegrenner Jaoquim ‘Purito’ Rodriguez doet mee, de eerste keer dat hij start in een mtb-race. Rodriguez rijdt volgende maand samen met Hermida de Cape Epic.

Masters
In de amateurcategorieën doen onder andere Marcel van Loon, Rick van den Hanenberg en Jan Weevers mee. Zij rijden vanzelfsprekend hetzelfde parcours als de elite-coureurs. Dat bestaat uit etappes van respectievelijk 31km, 80km, 79km, 69km, 103km en 49 kilometer rondom Córdoba en Jaén. De eerste 40 eliterenners (en rensters) krijgen in de Andalucia Bike Race UCI-punten.