Anna van der Breggen heeft donderdag een ijzersterk debuut gemaakt op de mountainbike. De Olympisch kampioene op de weg won met haar Franse partner Margot Moschetti (CST-Sandd) de openingsetappe van de Costa Blanca Bike Race (UCI.S2) in het Spaanse Finistrat.

Het gelegenheidsduo had na 45 kilometer en 1700 hoogtemeters een grote voorsprong op het Spaanse Primaflor-Mondraker: 25 minuten.

Bij de mannen finishte Hans Becking (ook van CST-Sandd) samen met de Belg Didier Bats knap op de derde plek, achter winnaars Jan Skarnitzl en Sergio Mantecon. “Didier en ik zijn een goed team”, keek de Nederlands xc-kampioen terug. “Het gevoel is goed, ondanks een korte voorbereiding na ziekte en lang seizoen vorig jaar. Ben wel tevreden nu al goed mee te doen. Misschien waren we iets te voorzichtig naar beneden, maar beter zo dan lek rijden.”

David Nordemann en de Deen Sebastian Fini Carstensen (teamgenoten van Becking) finishten in de top tien: zevende. Ze gaven vijf minuten toe op de winnaars. “We zaten even in de kopgroep, maar moesten die op de lange klim laten gaan omdat Fini het even moeilijk had”, zei Nordemann. “Daarna flink afgezien, het was erg technisch en modderig.”