Hij was misschien wel Nederlands grootste talent en werd in 2011 als belofte tweede op het EK en derde op het WK, maar verloor in de jaren daarna – door diverse omstandigheden – het contact met de wedstrijdsport. Maar Henk Jaap Moorlag is terug. De  26-jarige Groninger zal dit seizoen uitkomen voor het Nederlandse Habitat for Humanity Mountainbiketeam, waar hij zich vooral zal gaan richten op de marathon-discipline.

Moorlag ging privé door een diep dal, maar heeft zijn leven nu weer op de rit. Professional wordt hij niet: hij zal de wedstrijdsport combineren met een volledige baan bij Belga Fietsen in Groningen. De oud-mountainbiker van Rabobank/Giant reed afgelopen jaar al enkele wedstrijden, waarin hij liet zien wat hij in zijn mars heeft. Zo werd hij derde in de Geopark Hondsrug Classic. Afgelopen week won hij nog een regionale wedstrijd in Veendam.

“Henk Jaap heeft het plezier in het fietsen terug gevonden”, zegt Habitat op de teamwebsite. “Na een paar goede gesprekken waren we snel akkoord.”

Moorlag zelf is benieuwd wat zijn terugkeer in de mountainbikesport gaat brengen. “’Na goed overleg ben ik weer onderdeel van een mooi team, wie had dat gedacht? Ik heb erg genoten van de eerste bijeenkomst en dat geeft meteen een goed gevoel. Mijn focus zal liggen op marathons. Wel zal ik af een toe een XCO meepakken voor het gevoel. Toch wel mooi dat ik het seizoen meteen kon beginnen met winst in Veendam.’’

“Na goed overleg ben ik weer onderdeel van een mooi team, wie had dat gedacht?”