RODEN – Het is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in de mountainbikewereld, een wedstrijd waar je aan mee wilt hebben gedaan én die je als topper op je palmares wilt hebben staan. Meer dan duizend deelnemers konden vandaag na de tweede editie van de Drenthe 200 achter de eerste droom een vinkje zetten, Bas Peters was de enige die de tweede waarmaakte. Hij kwam na krap 7,5 uur koers samen over de meet met Roel Verhoeven, zijn teamgenoot bij MijnBad/Giant. Peters onttroonde local Onno Reijnhout, die op ruim een kwartier achterstand zesde werd.

Peters en Verhoeven bij hun aankomst. Foto: Eppo Karsijns/Drenthe 200
Peters en Verhoeven bij hun aankomst. Foto: Eppo Karsijns/Drenthe 200

Hoewel er bijna 200 kilometer op het programma stond, werd de grotendeels onverharde wedstrijd vanaf het begin af aan hard gemaakt. Nog in het donker ontstond een kopgroep met naast Peters, Verhoeven en Reijnhout ook onder meer Gerben Mos, Marc de Maar, Adriaan Botma en Henk Jaap Moorlag. Nummer twee Verhoeven verbaasde zich over het hoge niveau. “Er stonden flink wat kleppers in het startvak en na het eerste uur dacht ik: als we dit tempo blijven volhouden, dan gaat het een pittig dagje worden.”

Ramses Bekkenk, een van de favorieten, had al vroeg te kampen met problemen met zijn lampen. Daar kreeg ook Verhoeven mee te maken. “Na anderhalf uur kapte mijn voorlamp er mee. Ik moest toen bewust de kopgroep een stuk laten rijden, om mijn ogen te wennen aan het donker. Het was haast geen doen, maar ik kon ze in het zicht houden en later terugkeren.”

De eerste vier uur zakte het tempo nauwelijks. Later werd er volgens Verhoeven ‘iets rustiger’ gereden, maar langzaam maar zeker dunde de kopgroep toch uit. De Maar en Botma waren de laatsten die losten bij Verhoeven, Peters en Mos. Die laatste moest er af af toen hij op een lastige passage, ongeveer dertig kilometer voor de meet, het verkeerde spoor koos. “Hij kreeg dat gat niet meer dicht en toen zijn Bas en ik gaan versnellen”, zei Verhoeven.

gerbenkopgroepveenhuizen
De kopgroep van drie. Foto: Mountainbiketeam.com

Het tweetal van Mijnbad/Giant bouwde samenwerkend een comfortabele voorsprong op van vijf minuten op Mos. Verhoeven: “Bij mij was het beste er op het laatst wel af, maar Bas bleef maar gaan. Ik heb toen ook tegen ‘m gezegd dat ik niet met hem ging sprinten en dat er wat mij betreft maar één de winnaar was. Het was een zware koers, pittiger dan een normale marathon, maar het is niet dat ik helemaal dood ben. Gaaf om in zo’n wedstrijd, voor mijn nieuwe ploeg, als tweede over de meet te komen.

Het podium van de Drenthe 200. Foto: Mountainbiketeam.com
Het podium van de Drenthe 200. Foto: Mountainbiketeam.com

NK Fatbike
Tijdens de Drenthe 200 was ook het NK Fatbike. Daar ging de titel naar Cor van Leeuwen, die na iets meer dan acht uur koers in een eindsprit Jos Harms voorbleef. Derde werd Jeroen Funken.

Uitslag Drenthe 200
Bekijk de officieuze uitslag van de Drenthe 200 hier, en van het NK Fatbike hier.