DEN HELDER – Degene die als eerste over de streep kwam, heeft Hoek van Holland – Den Helder zondag niet gewonnen. De noodgedwongen neutralisatie bij IJmuiden heeft tijdens ‘s werelds langste strandrace (135km) meteen zijn effect gehad op de uitslag. Terwijl Jasper Ockeloen als eerste in Den Helder was, werd hij slechts derde en ging de zege naar Ramses Bekkenk. Hij profiteerde optimaal van een voorsprong die hij samen met Robbert de Nijs (tweede) voor de neutralisatie bijelkaar had gefietst en boekte alweer zijn zevende (!) zege in de hoogmis van het beachbiken. 

img-20161030-wa0011

De organisatie van HVH-DH kon vanwege vergunningen dit jaar niet anders dan de 15 asfaltkilometers bij de IJmuidense sluizen ‘uit de wedstrijd halen’. Dat betekende dat de deelnemers dat traject wel moesten fietsen, maar dat hun tijd er niet geregistreerd werd. Die stopte met lopen bij de strandafgang en begon weer te tikken bij de strandafgang. Het gaf de bijzondere wedstrijd nog een extra dimensie.

De Nijs en Bekkenk speelden het heel slim. Al na twee kilometer reden ze op kousevoeten weg bij de rest van het veld en bij de eerste mat hadden ze een voorsprong van 2 minuten te pakken. Bekkenk smeerde zijn ketting, pompte zijn band wat bij en De Nijs at een banaantje en vervolgens vervolgenden ze hun weg in het peloton. Richting de finish offerde Bekkenks teamgenoot Bram Rood zich op. Hij reed zo hard op kop dat niemand meer een uitvalspoging waagde en iedereen, behalve Ockeloen en het tweetal met tijdsvoorsprong, eraf moest. In de slotfase kon Ockeloen op die manier zijn derde plek veilig stellen, en klopte Bekkenk De Nijs in de strijd om de winst.

“Dat er een neutralisatie was, daar heb ik me niet druk om gemaakt”, zei Bekkenk na zijn zege. “Dit is de manier hoe we zo’n geweldige race in Nederland toch nog kunnen rijden en daar verdient de organisatie alle lof voor. Ik heb vooraf helemaal niet nagedacht hoe ik er mee om zou gaan. Maar toen ik met Robbert weg zat viel het voor ons perfect in de plooi. Met dank ook aan Bram, die geweldig werk verrichtte.”

Bekkenk pakte door zijn zege ook de eerste leiderstrui in de KNWU Topcompetitie. “Ik heb in het voorjaar veel lange mountainbikewedstrijden gereden”, zei hij. “Maar heb van het strandseizoen wel een echt doel gemaakt en me er heel goed op voorbereid. Ik word wat ouder, maar dat moet ik dan maar compenseren met harder trainen.”

De Nijs had vrede met zijn tweede plek. “Ik ben hier blij mee”, zei de winnaar van 2013. “Mooi dat ik zo kon wegrijden met Ramses. Dat we uiteindelijk het ook kunnen afronden bewijst dat we bij de sterksten in koers hoorden.”

Bij de vrouwen ging de overwinning – ondanks een lekke band – naar Nederlands kampioene Pauliena Rooijakkers. Zij haalde het voor Yvonne de Jong en Claudia Koster.

Alle uitslagen van Hoek van Holland – Den Helder 2016 zijn hier te bekijken.