GIRONA – Een parcours dat na de startklim bestond uit vrijwel alleen maar technische singletracks, waarvan vele uit de categorie ‘bizar’.  De Nederlanders die zaterdag aan de start stonden van de UCI-marathonmanche La Tramun in het Spaanse Girona werden getest op hun pure mtb-skills. Dat ging de een beter af dan de ander. Robbert de Nijs (twaalfde) en Roel Verhoeven (twintigste) hielden zich het beste staande in de 69 kilometer lange beproeving.

Verhoeven (SforZ Racingteam) kwalificeerde zich daardoor op het nippertje als derde Nederlandse ‘youngster’ voor het WK Marathon van 2017. Hij hield met zijn tijd van 4:08.29 de nummer 21 acht seconden achter zich. Eerder voldeden De Nijs (Polen) en Bart Classens (Frankrijk) al aan de eis van de UCI (beste twintig in een manche UCI Marathonseries).

Singletracks, singletracks, singletracks... Verhoeven in actie.
Singletracks, singletracks, singletracks… Verhoeven in actie.

Classens stond ook in Spanje aan de start. Hij kon net als Verhoeven en De Nijs (3:59) mee in de kopgroep op de startklim, maar kwam op het technische parcours vervolgens niet goed uit de voeten en reed de wedstrijd na een valpartij op reserve uit op de 73e plek . Hij was in goed gezelschap, want ook wegrenners Robert Gesink (96e) en Dennis van Winden (95e) zakten na de start ver terug (beiden met een tijd boven de vijf uur).

Roy Beukers finishte op de 52e plek en ook dat was een prestatie op zich. De coureur van Milremo ging al vroeg in de race hard onderuit, was even ‘out’, stapte weer op, reed nog lek maar haalde toch nog het einde.

Het Nederlandse gezelschap was na afloop redelijk eensgezind over het parcours van de Spaanse race. “Dit was absurd”, vatte Verhoeven de wedstrijd samen. “Maar ik ben heel blij met mijn kwalificatie.”

29747877453_c6458b3a86_k
Niet geheel ongeschonden uit de strijd, maar nog wel lachen: Robert Gesink.
Gelletjes eten onderweg was lastig, zoals te zien is bij Robbert de Nijs.
Gelletjes eten onderweg was lastig, zoals te zien is bij Robbert de Nijs.

De wedstrijd werd gewonnen door de sterke Belg Sebastian Carrabin, die binnen kwam na 3 uur en 40 minuten en Tony Longo (3.42) en Johnny Cattaneo (3.45) nipt voorbleef. Een uitgebreid racereport van Robbert de Nijs is hier te lezen. De volledige uitslag staat hier.