EIJSDEN – De afgelopen jaren reed hij tijdens de Bart Brentjens Challenge telkens keer voorin mee, totdat pech hem ver terugwierp. Zondag viel alles op zijn plek voor Jasper Ockeloen. De wegcoureur van Parkhotel werd in Eijsden Nederlands kampioen marathon bij de elites. “Ik wist dat dit erin zat”, zei Ockeloen zondag.

Ook nu kreeg Ockeloen te maken met tegenslag. “Maar ik had het supergoed voorbereid, met veel verzorgers die op posten stonden met reservewielen. Ik had een afloper, maar besloot toch meteen te wisselen voordat het erger werd. Dat ging redelijk snel en gelukkig kon ik daarna nog terugrijden naar de kopgroep.”

Onreglementaire wielwissel?
Na de avonduitzending van L1 ontstond op social media discussie over de wielwissel van Ockeloen. Die zou – zo is in de uitzending te zien – buiten de officiële materiaalpost hebben plaatsgevonden, iets dat volgens de reglementen niet mag. Bikesight.nl heeft inmiddels geïnformeerd bij de jury van zondag. Die verklaren dat als ze met eigen ogen een onreglementaire wielwissel hadden geconstateerd, er een diskwalificatie gevolgd. De jury doet op dit moment niets meer met de zaak, maar een eventueel protest is – via de KNWU – nog mogelijk.


Vanaf het begin voorin
Terug naar de koers, waarin Ockeloen ijzersterk reed. De wegrenner, in het verleden ook al eens nationaal kampioen op het strand, reed vanaf het begin in de kopgroep, die gedurende de koers steeds kleiner en kleiner werd. “Het ging heel snel in het begin, harder dan voorgaande jaren.  Er werd echt keihard omhoog gereden, ik zat redelijk aan mijn limiet en dacht nog: het moet niet veel harder gaan, anders kom ik straks in de problemen. Ik maakte nog een klein foutje bij het bruggetje in de Voerstreek, maar kon dat gelukkig herstellen, net als mijn lekke band.”

Uiteindelijk bleven er vijf man voorop. Nadat Ockeloen in de slotfase eens flink aan de boom schudde, bleven alleen hij met Marco Minnaard en Rudi van Houts over. Toen die laatste met kettingproblemen wegviel, kwam het aan op een sprint van twee. “Toen Rudi weg was, was het voor ons niet nadenken en volle bak. Ik ben niet heel rap, dus probeerde Marco te verrassen. Dat lukte door eerst afstand te nemen en ‘m daarna al voor de bocht op hoge snelheid te passeren. Erg mooi om zo als eerste de finish te passeren. Ik heb er veel voor gedaan, er serieus naar toegeleefd. Dan is het heel mooi als alles uitkomt.”

ockeloenmarathonnkbartbrentjenschallenge

Meer marathons rijden
Nu hij Nederlands kampioen is, is Ockeloen van plan om volgend seizoen meer marathons te rijden, ook van de UCI Marathonseries. “Ik vind het mountainbiken heel erg gaaf, maar ik sta onder contract bij een wegploeg. Ik moet er over na gaan denken hoe ik het volgend jaar vorm wil geven en mijn ploeg moet ermee instemmen. Maar daar moet wel een mouw aan te passen zijn.”

Later hoopt Bikesight.nl Ockeloen ook nog te kunnen spreken over zijn wielwissel.