NOVE MESTO – Guus Olde Monnikhof heeft een mooie prestatie geleverd op zijn eerste WK. De coureur van Craft-Tusscher haalde woensdag in Nove Mesto op de eliminator knap de halve finale. Daarin viel hij hard, waardoor hij niet meer in actie kon komen in de kleine finale en dus als achtste eindigde. Jeroen van Eck en Anne Terpstra stelden teleur: zij vlogen er al in hun eerste heat uit.

Screenshot 2016-06-29 at 19.26.53
Olde Monnikhof na zijn tweede plek in de kwartfinales.

Op het snelle parcours was tactiek belangrijk. Olde Monnikhof, 17 jaar oud pas, ging daar goed mee om, daarbij gebruik makend van zijn sterke eindschot. Hij streed zowel in de achtste finale als de kwartfinale tegen Simon Gegenheimer. In de achtste finale bleef hij op de laatste rechte lijn de sterke Duitser voor, in de kwartfinale bleef hij in zijn spoor en klopte op die manier Johan Widen en Michele Casagrande. In de halve finale raakte Olde Monnikhof kort na de start – op de eerste drop – het stuur van de Argentijn Jose Ronconi. Hij verloor de macht over het stuur, sloeg half over de kop en kwam hard op zijn knie terecht; zijn race en toernooi was daar mee over.

Van Eck, Europees kampioen van 2015, kwam tot een teleurstellende 21e kwalificatietijd en kon dat niet rechtzetten in de 1/8 finales. De coureur van Stappenbelt was in zijn heat niet opgewassen tegen de Zweed Mathias Wengelin en de Braziliaan Luiz Henrique Cocuzzi. Terpstra, zilveren medaillewinnares op het afgelopen EK, reed de achtste kwalificatietijd, maar kwam er in de kwartfinale niet aan te pas. Ze werd vierde in haar heat, achter Linda Indergand, Chiara Teochhi en Yrina Popova.

De wereldtitels waren voor Linda Indergand en Daniel Federspiel. Indergand verdedigde haar titel en stond op een geheel Zwitsers podium, samen met haar landgenotes Kathrinn Stirneman en Ramona Forchini. Oostenrijker Federspiel prolongeerde zijn titel ook. Hij won een razendsnelle finale van Gegenheimer en de Belg Fabrice Mels.

De volledige uitslag van de eliminator is hier te bekijken. Het WK gaat morgen verder met de Team Relay.