ALBSTADT – Rudi van Houts is zeer waarschijnlijk de enige Nederlander die als mountainbiker naar de Olympische Spelen van Rio gaat. Zondag lukte het bij de elite-vrouwen en elite-mannen geen enkele coureur om aan de eisen van het NOCNSF te voldoen. Mathieu van der Poel en Anne Terpstra kwamen in beide races als eerste Nederlander over de meet. Ze eindigden allebei met een sterk eindschot, maar kwamen niet in de buurt van de gewenste top zes of top twaalf notering.

Terpstra, die aangaf vooraf de Spelen al uit haar hoofd te hebben gezet, finishte als 29e en was daar tevreden mee. Vooral omdat haar rondetijden gedurende de race sneller werden en ze eindigde met haar snelste ronde, de negentiende overall. “Op dit zware rondje ben ik bewust met reserves gestart”, keek ze op haar race terug. “Toch was de start zwaar. Toen ik veel werd ingehaald ben ik mijn eigen race blijven rijden. Ik ben erg blij dat ik daarna nog flink kon opschuiven. Het vrouwenveld wordt steeds sterker. Elke procent verschil in conditie scheelt een paar plekken. Daarom kan ik ook blij zijn met deze 29e plek.”

De winst ging bij de vrouwen naar Annika Langvad, die bij afwezigheid van de niet fitte Jolanda Neff oppermachtig was. Jenny Rissveds eindigde als tweede, Catherine Pendrel derde.

Mathieu van der Poel heeft nog een kleine kans op de Spelen; hij moet daarvoor volgende week als zesde eindigen in de World Cup in La Bresse. Gezien zijn 34e plek in de race van vandaag lijkt dat onwaarschijnlijk. Toch moet dit resultaat de voormalig wereldkampioen veldrijden hoop geven. Van der Poel kwam vanaf de 99e startplek en werkte zich gedurende de race langzaam naar voren. Net als Terpstra eindigde de jonge Nederlander met zijn snelste ronde, bij hem was het zelfs de twaalfde tijd.

De strijd om de zege was wederom het inmiddels klassieke gevecht tussen Julien Absalon en Nino Schurter. De twee kemphanen gaven elkaar de hele wedstrijd geen duimbreed toe. Tot op de meet was het verschil minimaal. Uiteindelijk won Schurter de eindsprint met enkele tientallen centimeters voorsprong. Derde werd de Fransman Maxime Marotte.

20160522_153725
Absalon en Schurter in de voorlaatste ronde.

De overige Nederlanders hadden geen topdag. Michiel van der Heijden kampte met rugproblemen en werd 53e en Hans Becking had last van zijn ademhaling en werd 65e. Frank Beemer werd vanwege de 80 procent regel een ronde voor het einde uit koers gehaald en werd 79e. Ondergetekende gebeurde dat pas/al na de tweede volledige ronde. Dat leverde een 138e plek op.

Alle uitslagen World Cup Albstadt