GSTAAD – Ook de tweede dag van het Snowbike Festival in Gstaad heeft Hielke Elferink een overwinning opgeleverd. De Nederlands marathonkampioene is in het kleine startveld bij de vrouwen oppermachtig en kwam na 35 kilometer en meer dan 1000 hoogtemeters met een kwartier voorsprong op de Zwitserse Alba Wunderlin over de meet (2:03.20). Kort daarachter finishte Laura Turpijn als derde.

Waar het bij Elferink gisteren allemaal van een leien dakje ging, had ze het vandaag wat lastiger. De absurde, zeer technische afdaling over de rode Eggli-piste kwam ze nog soepel beneden, maar in de vals platte stukken richting de tweede beklimming van de dag kon ze de mannen om haar heen niet altijd volgen. Ook in de tweede beklimming – met op sommige stukken flinke ijzel – was ze aan het glibberen en het glijden. Op de downhills op de terugweg – grotendeels over dezelfde paden – miste ze zelfs een paar bochtjes. “Ik ben zelfs een paar keer gevallen”, lachte Elferink aan de finish.

SBF16-DB-HIelkeElferink
Elferink op een van de vlakkere gedeeltes van het parcours. Foto: Snowbike Festival Gstaad/Dominic Brügger

Net als vrijdag was het bij de mannen een stuk spannender. De Zwitser Johan Tschopp – winnaar van de eerste rit – en Tomas Misser vochten een pittige strijd uit. De Spanjaard, in de jaren negentig winnaar van meerdere wereldbekers downhill, besliste het duel met vijf seconden voorsprong in zijn voordeel. Daniel Gathof kwam op net geen minuut achterstand als derde over de streep.

Zaterdagavond is er nog een Eliminator Night Race.

Volledige uitslag etappe 2 Snowbike 

during the 2016 Snow Bike Festival, Gstaad, Switzerland.
Tomas Misser op de eerste lange beklimming. Foto: Snow Bike Festival Gstaad/Nick Muzik