GSTAAD – De eerste dag van de tweede editie van het Snowbike Festival heeft Hielke Elferink meteen haar eerste zege in het shirt van Rocky Mountain opgeleverd. De Nederlands marathonkampioene kwam op haar fatbike in Gstaad met grote voorsprong over de streep. Bij de mannen ging de overwinning naar de Zwitserse ex-wegprof Johann Tschopp.

De etappe van net geen 30 kilometer en 1000 hoogtemeters kende een relatief vlakke, maar lastige aanloop naar het hoofdgerecht van de dag: een pitige klim naar skistation Eggli op net geen 1500 meter hoogte. Daarna volgde een prachtige afdaling over sleepaden richting finish. Elferink kwam in het kleine startveld van de vrouwen geen moment in de problemen, reed een strak tempo naar boven en had met haar tijd van iets meer dan een uur en driekwartier bijna 8 minuten voorsprong op nummer twee Alba Wunderlin uit Zwitserland. Laura Turpijn finishte net boven de twee uur als derde.

Riders during the 2016 Snow Bike Festival, Gstaad, Switzerland.
Deelnemers op het laatste gedeelte van de klim naar Eggli. Foto: Snowbike Festival – Gstaad/Nick Muzik

“Omhoogfietsen op een fatbike is erg intensief”, keek Elferink terug. “Daarom is deze wedstrijd een perfecte trainingsprikkel. En zo in de sneeuw naar beneden jagen is supergaaf, en ook nog eens goed voor m’n techniek.”

Bij de mannen was de race spannender dan bij de vrouwen. Tschopp finishte krap twee minuten voor titelverdediger Tomas Misser uit Spanje. De Duitser Daniel Gathof kwam kort daarachter als derde over de streep.

Volledige uitslag van de eerste etappe van het Snowbike Festival