SCHIJNDEL – Het roer gaat om bij Ronan van Zandbeek. Nu een verlenging van zijn avontuur als profwielrenner bij het continentale team van De Rijke er niet meer inzit, stort de 27-jarige Brabander zich een liefde waar hij de laatste jaren al regelmatig mee flirtte: het mountainbiken. Van Zandbeek gaat daarbij rijden voor het SBJ Biketeam. “Ik was nog helemaal niet klaar met fietsen en heb heel erg zin in een nieuwe uitdaging”, vertelt hij. 

Afgelopen oktober werd Van Zandbeek Nederlands kampioen op de marathon  en in de jaren daarvoor liet hij in die wedstrijd al zien zich te kunnen meten met de Nederlandse top. Ook in het strandracen – waar hij uitkomt voor het Belgische Douchy Thalassa Ednine – hoort de coureur uit Schijndel al jaren tot de besten van Nederland. Door zijn drukke wegprogramma kwam in de zomer echter nooit op de mtb uit. Dat gaat nu veranderen.

vanzandbeekvanreedenbbcnkmarathon
Van Zandbeek – hier op kop – kwam tijdens het NK al eenmalig uit voor het mountainbiketeam van Bart Brentjens. Foto: Ben van Reeden

“Het lijkt me geweldig om in een voor mij nieuwe wereld terecht te komen en te ontdekken hoever ik kan komen. Het eerste jaar zal vooral veel ontdekken zijn en kijken op welk gebied ik het mountainbiken leuk ga vinden”, zegt de voormalig Nederlands kampioen op de weg bij de beloftes (2008).

Van Zandbeek, die op de weg wel de topcompetitie rijdt voor Willebrord Wil Vooruit, richt zich in zijn eerste offroadjaar op marathons in Duitsland en de Benelux Cup. “Daarnaast ben ik aan het kijken welke meerdaagse mountainbikewedstrijden ik wil en financieel kan rijden.”

Bij het vernieuwde SBJ Biketeam wordt Van Zandbeek teamgenoot van Lizzy Witlox, Remco Smits en Guus Smits.  Laura Turpijn, Laura van Regenmortel, Edwin Arts, Koen van de Ven en Lehvi Braam vertrokken bij de Brabantse mountainbikeploeg.

sbjvanzandbeek
Guus Smits, Van Zandbeek, Witlox en Remco Smits van het SBJ Biketeam. Foto: SBJ