Toen ik afgelopen zomer kort voor de start van de Bike Transalp de beschikking kreeg over een paar Lake MX331 mountainbikeschoenen, was er even twijfel. Moet ik vlak voor het begin van zo’n lange en heftige meerdaagse marathon nog switchen van schoeisel? Na één kort testritje was die twijfel verdwenen en was ik overtuigd: dit zijn de juiste schoenen om mij bij te staan over de zware paden van de Alpen én de wedstrijden daarna. Een gevoel dat in de maanden daarna telkens werd bevestigd. Lees hier in een uitgebreide review mijn ervaringen met de Lake MX331.

Lake Cycling
Al sinds 1983 maakt Lake wielerschoenen. Een aantal jaren geleden kwam het oorspronkelijk Amerikaanse bedrijf in Nederlandse handen. Aan de missie van de fabrikant veranderde niets: het produceren van de best passende en kwalitatief beste wielerschoenen die er zijn. Lake maakt schoenen voor op de weg, op de crosser, de triatlon, ‘casual’ gebruik, winterse omstandigheden en vanzelfsprekend de mountainbike. Kenmerk van vrijwel al deze schoenen is een ultrastijve carbon zool en een schoen van hoogwaardig leer. Ook is het mogelijk om schoenen met een custom-design te laten maken (qua kleurcombinaties).

MX331
De geteste MX331 is een specifieke mountainbikeschoen, geschikt voor SPD en andere vergelijkbare mtb-pedalen. De schoen heeft een carbon zool, met daarop rubberen noppen voor grip tijdens het lopen. Eventueel zijn aan de voorkant van de zool nog metalen noppen te monteren voor extra grip. De schoen zelf is van zwart kangeroe-leer en heeft een thermoplastische carbonfiber hiel. Die wordt voor de eerste rit met behulp van warmte gevormd naar je hiel, voor een zo ideaal mogelijk pasvorm. De Lake MX 331 sluit je met het systeem van BOA. Dat is een kabel die je met een speciaal draaisysteem op de juiste spanning kan vastzetten. De schoen is netjes afgewerkt en te verkrijgen in de kleurcombinaties zwart/goud en zwart/zilver. Verder zijn er pasvormen voor mannen (39,5-50) en vrouwen (36-43) en is er voor mensen met brede voeten een ‘wide’-model beschikbaar. Een paar heeft een adviesprijs van 339,95 euro.

MX331-MTB-BLACK-SILVER-1024x1024

Pasvorm
Zoals hierboven al aangegeven zitten de schoenen meteen als gegoten. De carbon fiber hiel zorgt ervoor dat de schoen zonder het aanspannen van het BOA-sluitsysteem al stevig om je voeten zit en niet ‘uitfloept’. Het voordeel daarvan is dat je ze niet per se superstrak hoeft aan te trekken om een direct gevoel met schoen en pedaal te hebben. Daardoor heb je eigenlijk nooit last van ‘beklemde’ voeten. Zeker in zeer warme of zeer koude omstandigheden ideaal. Niet dat je de schoenen niet strak aan kan trekken, overigens. Je kunt het BOA-systeem op verschillende punten meer druk laten geven, door middel van extra lipjes. In de praktijk koos ik telkens voor een extra lusje over de wreef van de voet, zodat ze de schoenen bij mijn tenen en het punt het dichtst bij mijn enkel relatief iets losser zaten.

Gebruik
Vanaf de eerste kilometer met de Lake MX 331 aan mijn voeten merkte ik het verschil met mijn vorige pata’s (de Pearl Izumi Project X 3.0). De schoenen zitten niet alleen lekkerder om mijn voeten, maar zijn vooral ook een stuk stijver. Kort gezegd: elke trap voelt als raak.

Ik heb de MX 331 voor het eerst goed aan de tand gevoeld tijdens de Transalp en daar deden ze al meteen uitstekend werk, zowel tijdens de urenlange beklimmingen aan laag tempo, als technische passages en snelle stukken. Waar ik in het begin wat bang was voor looppassages vanwege de stijve zool, leverde ook dat geen problemen op. Ik overleefde een pittig loopstuk van meer dan uur (met de fiets op de nek) zonder blaren op mijn hakken of penibele wegglij-situaties. Wel kwam ik al snel achter een minpuntje van zwart leer. Hoe lekker het ook zit in diverse omstandigheden, heb je mooie gesoigneerde groene, witte, oranje of weet ik veel wat voor kleur sokken? Worden je zwarte Lake’s nat, dan zullen ze flink afgeven op je sokken. Gelukkig is het ‘besmette’ deel van je sok niet zichtbaar als je de schoenen aanhebt, en kun je ze gewoon blijven dragen.

sponsorfotootje
De Lake-schoenen tijdens hun eerste zware beproeving, de Transalp. Op de dag van deze foto was ook de looppassage van meer dan een uur. Foto: Craft Bike Transalp

Ook na de Transalp heb ik veel plezier gehad van de Lake-schoenen. Ik reed meerdere marathons en xc-wedstrijden en ze deden ook prima dienst tijdens een wegcyclo en een criterium (heb ook op mijn racefiets SPD-pedalen). Het enige dat wel eens haperde was het BOA-systeem. Dat ging na loop van tijd wat stroever los en vast. Maar: ik heb ook niet geprobeerd om het doormiddel van wat schoonmaakwerk soepeler te laten lopen. Ik kan me zo maar voorstellen dat dat helpt: mtb-schoenen (zeker die van mij) krijgen het zwaar te verduren. Een keer sneuvelde een BOA-systeem door een valpartij. Dat was overigens (met dank aan Lake) zo opgelost: op het systeem zit levenslange garantie en het vervangen is zo gebeurd. Overigens was het niet zo vreemd dat de sluiting bij die valpartij sneuvelde. Ik raak met mijn enkel als eerste de grond. Zo hard, dat er nu een litteken zit.

Slijtage
Zoals ik al aangaf werden Lake MX 331 in een tijdsbestek van een half jaar (en tegen de 3000 kilometer) flink misbruikt in allerlei zware omstandigheden en daarbij amper onderhouden (soms een keer met een poetsdoekje voor leer eroverheen). Toch is er na al die tijd amper slijtage te zien. Je ziet dat de schoenen gebruikt zijn, maar versleten zijn ze allerminst. Het leer ziet er nog super uit, met amper scheurtjes of krasjes. Ik rij altijd met mijn voeten naar binnen en schuur zeker met mijn rechtervoet vaak tegen mijn crank aan. Waar mijn crank redelijk kaal is, is er op mijn schoenen nauwelijks iets te zien van slijtage. Ook de neus is nog prima, terwijl die het vaak het zwaarst te verduren krijgt. Onder de zool heeft het rubber (vooral door het lopen in de Transalp) wat geleden, maar meer ook niet. Aan de achterkant zijn een paar kleine stukjes afgebroken – maar dat mag eigenlijk geen naam hebben –  en verder zijn de platte schroefnoppen wat verroest. De carbon zool heeft niets aan zijn stijfheid verloren.

lakemx331-duurtest
Het paar Lake MX331 na een half jaar en bijna 3000 kilometer ‘misbruik’. Ongepoetst, welteverstaan. Foto: Bikesight (opklik voor gedetailleerd beeld).
lakemx331-duurtest2
En een beeld van de onderkant. Foto: Bikesight.nl

Conclusie duurtest Lake MX331
De Lake MX 331 is de fijnste fietsschoen die ik in de ruim tien jaar dat ik mountainbike aan mijn voeten heb gehad. De schoen is stijf, zit heerlijk en is slijtvast.  Mits je het BOA-systeem goed met beleid behandelt en goed onderhoudt, kan ik ze aanraden voor de fanatiek mountainbiker. Ik snap in ieder geval heel goed waarom veel toppers voor Lake mountainbikeschoenen kiezen.

Boxmeer, 27-07-2015; DG_foto Ronde Boxmeer: Amateurs Finish Foto Ed van Alem
Met mountainbikeschoenen op de weg: gaat ook prima! Foto: Ed van Alem